Ingverjev čaj

    Deli naprej
    • 117
      Shares

    Ingverjev čaj … dišeč, okusen, oster in celo pekoč. Ingverjev čaj ni le odličnega okusa, ampak blagodejno vpliva tudi na naše telo. Priporočena dnevna količina je do dve skodelici ingverjevega čaja na dan. A, ko zbolimo in ingverjev čaj pijemo kot zdravilo pri npr. gripi ali prehladu, tedaj priporočeno dnevno količino seveda povečamo.

    Na kaj moramo paziti, ko kupujemo svež ingver?

    Ingver ni novost, je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek začel uporabljati. Prihaja iz Indije in Kitajske.
    Ingver lahko kupimo na tržnici, v trgovini z zdravo prehrano in tudi v vseh večjih živilskih trgovinah.

    In na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo ingver?

    Pri nakupu moramo biti pozorni na to, da kupimo nepoškodovan ingver, korenino ingverja pregledamo, da morebiti ni plesniva.
    Korenina in njena lupina naj bo tako gladka, napeta in mesnata.

    Kako je najbolje shraniti ingver?

    Po tem, ko ingver prinesemo domov, ga je najbolje shraniti tako, da ingver zavijemo v vlažno krpo (krpa naj bo seveda čista) in ga tako zavitega shranimo v hladilniku. Lahko ga damo tudi v zamrzovalnik.

    Recept za ingverjev čaj

    Potrebujemo:

    • 2,5 dl vode
    • 1 čajna žlička naribanega ingverja

    Priprava ingverjevega čaja

    Korenino ingverja očistimo in zadostno količino naribamo ali na drobno nasekljamo z nožem (lupljenje ni potrebno, saj tudi lupina vsebuje zdravilne učinkovine). V skodelico damo pripravljen ingver in ga prelijemo z 2,5 dl vrele vode. Pokrijemo skodelico in pustimo stati 5-7 minut, nato ingverjev čaj precedimo. Ko se nekoliko ohladi (na temperaturo 40 °C ali manj), ga lahko sladkamo z medom in mu po želji dodamo sok limone.

    Recept za topel ali hladen ingverjev čaj

    Čaj iz korenine ingverja bo odličen ne glede na to, ali boste pili toplega ali hladnega.

    Za pripravo toplega ali hladnega ingverjevega čaja potrebujemo:

    • 4-5 cm ingverjeve korenine
    • 1 l vode

    Priprava toplega ali hladnega ingverjevega čaja

    Od celotne korenine ingverja odrežemo konec ingverja, dolg približno 4-5 centimetrov. Ostalo korenino zavijemo nazaj v vlažno krpo in ga shranimo nazaj v hladilnik.
    Odrezan košček ingverja naribamo ali drobno nasekljamo z nožem. Na štedilnik pristavimo vodo in, ko voda zavre, vanjo stresemo pripravljen ingver. Ingverjev čaj ob zmernem vretju kuhamo 15-20 minut. Po tem času ingverjev čaj precedimo.

    Ko se čaj nekoliko ohladi (na temperaturo 40 °C ali manj), čaj lahko sladkamo z medom in dodamo limonin sok. Tako pripravljen ingverjev čaj lahko pijemo tako topel kot hladen. Če želimo piti hladen ingverjev čaj, ga že pripravljenega in ohlajenega na sobno temperaturo, postavimo v hladilnik (najbolje, če ga pred tem nalijemo v vrč) in počakamo, da se ohladi.

    Čaj lahko pijemo tudi pred obroki, saj bo pomagal pri urejanju prebave in presnove, vpliva pa tudi na manjšanje apetita in večanje občutka sitosti.

    Ingverjev čaj
    4.7 (93.33%) 12

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja