Domač ingverjev sirup z limono in medom

    Domač ingverjev sirup z limono in medom 1
    Deli naprej

    Domač ingverjev sirup je enostaven za pripravo, njegov okus pa odličen. A ne le to, je tudi koristen za naše telo. Pijemo ga lahko preventivno, vsako jutro, za krepitev našega imunskega sistema, ali pa ko smo že zboleli, saj pomaga lajšati simptome prehlada. Naredimo pa ga povsem enostavno iz zgolj 3 glavnih sestavin: ingverja, limon in medu in seveda vode.

    In kako naredimo ingverjev sirup?

    Sestavine:

    • 200 g ingverja (sveža korenina),
    • 2 bio limoni,
    • 450 g poljubnega medu,
    • 1 liter vode.

    Priprava:

    1. 1 liter vode nalijemo v posodo, pokrijemo in zavremo.
    2. Medtem na kolobarje narežemo ingver (ingverja ne lupimo).
    3. V vrelo vodo stresemo polovico narezanega ingverja in ob zmernem vrenju v pokriti posodi kuhamo 10 minut.
    4. Limoni dobro umijemo pod vročo vodo in nastrgamo lupinico obeh limon. Strgamo samo do belega dela.
    5. Limoni prerežemo in na ožemalniku temeljito ožamemo njun sok.
    6. Zavret ingver po 10 minutah odstavimo s štedilnika in pokritega pustimo, da se ohladi na okoli 40 °C.
    7. Dodamo še preostali ingver, med, naribano limonino lupinico in sveže iztisnjen limonin sok.
    8. Premešamo in mešamo vse dokler se med ne stopi.
    9. Posodo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Lahko pustimo tudi preko noči.
    10. Povsem ohlajen ingverjev sirup precedimo skozi gosto cedilo.
    11. Prelijemo v čiste steklenice in zapremo z zamaški, ki dobro tesnijo.
    12. Hranimo v suhem in temnem prostoru. Po odprtju pa v hladilniku.

    Vse skupaj je zelo enostavno, zato le pripravite ingverjev sirup. Če ga boste shranili v čiste steklenice, bo tako ustekleničen počakal dolgo (vsaj nekaj mesecev, če ga prej ne boste popili). Steklenice lahko pred polnjenjem sterilizirate v pečici. To storite tako, da čiste in suhe steklenice postavite v pečico, ki jo nastavite na 100 °C, ko se pečica segreje, jo ugasnete, steklenice pa v njej pustite še 10 minut ali dokler se povsem ne ohladijo. Iz zgornjih sestavin boste dobili okoli 1,5 l ingverjevega sirupa.

    Pri izbiri medu imate proste roke. Lahko je to cvetlični, lipov, akacijev, gozdni, kostanjev …. prilagodite svojemu okusu.

    Uporaba ingverjevega sirupa

    Ingverjev sirup lahko pijemo kar tako, kot klasičen sirup, ki ga v poljubnem razmerju razredčimo z vodo (hladno ali toplo), lahko si ga, po okusu, kot sladilo dodate v čaj (čaj naj bo že nekoliko ohlajen).

    Predvsem pa se priporoča redno pitje vsako jutro, na tešče – ingverjev sirup si v poljubnem razmerju razredčite z mlačno ali toplo vodo in popijte. Če boste ingverjev sirup pili kot pomoč pri lajšanju simptomov prehlada, ga lahko pijete večkrat na dan (npr. zjutraj z vodo, potem pa kot dodatek čaju).


    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.