Česnovo mleko – staro ljudsko zdravilo

  Česnovo mleko - staro ljudsko zdravilo 1
  Deli naprej

  Da je česen cenjen kot naravni antibiotik, vemo. In iz njega lahko pripravimo najrazličnejše pripravke. Ampak, ali ste ga že poskusili v kombinaciji z mlekom? Če ste ga, potem najbrž veste, kako učinkovit je. Če pa ne, pa česnovo mleko spoznajmo skupaj in si poglejmo pri čem nam bo pomagal.

  Česnovo mleko

  Starejše generacije so zagotovo že slišale zanj, saj je česnovo mleko že staro ljudsko zdravilo, ki so ga uporabljali in pili predvsem v času prehladnih obolenj. Ima pa tudi druge pozitivne učinke. Spoznajmo jih.

  Če česen, združimo z mlekom, dobimo napitek, ki ugodno vpliva na raven holesterola v krvi, saj ga znižuje. Prav tako česnovo mleko pozitivno vpliva na ožilje in delovanje srca.

  Takšen napitek prežene nespečnost in izboljšuje delovanje celotnega živčnega sistema.

  Zmanjšuje tudi vnetja in lajša bolečine, ki nastanejo zaradi artritisa.

  Česnovo mleko naj bi pomagalo zoper impotenco in zdravilo neplodnost (tako pri moških kot pri ženskah).

  Je krasno zdravilo zoper kašelj in prehlad. Pomaga tudi zoper gripo. V ta namen mu lahko dodate tudi malo kurkume v prahu.

  Za pitje je primeren tudi v pomladnem ali jesenskem času, ki sta primerna za razstrupljanje telesa, saj česnovo mleko blagodejno vpliva tudi na jetra in pripomore k razstrupljanju telesa.

  Opozorila

  Kljub blagodejnim učinkom, pa se pitje česnovega mleka odsvetuje doječim mamicam. Prav tako ga naj ne pijejo osebe s sladkorno boleznijo in tisti, ki imajo akutne bolezni prebavil.

  Kako pripravimo česnovo mleko?

  Sestavine za česnovo mleko (za eno osebo za en dan):

  • 500 ml mleka
  • 3-4 stroke česna
  • 1 žlico medu (lahko tudi sladkor)

  Priprava:

  Česen olupimo in stisnemo (lahko ga tudi nasekljamo). Česen damo v kozico, zalijemo z vodo in pustimo, da zavre. Ko mleko s česnom zavre, temperaturo zmanjšamo in med rahlim vrenjem s stalnim mešanjem kuhamo še 3-4 minute.

  Odstavimo s štedilnika in česnovo mleko ohladimo. Ohlajenega precedimo in v mleko dodamo žlico medu.

  Kako uživamo česnovo mleko?

  Česnovo mleko pijemo hladno.
  In sicer 2-3 krat dnevno. Torej, če si 500 ml mleka razdelimo na tri dele je to cca. 1,7 dl trikrat dnevno ali dvakrat dnevno po 2,5 dl. Pijemo vedno na tešče (začnemo zjutraj in po tem pred vsakim obrokom, pri čemer upoštevamo, da prej ne jemo).
  Pijemo preventivno v času, ko je možnost prehladnih obolenj večja in seveda v času, ko smo že zboleli – kot zdravilo.

  Če pa česnovo mleko pijete z namenom, da bi si olajšali nespečnost, ga ne ohladite popolnoma, ampak le toliko, da je še vedno topel oz. mlačen (okoli 40°C oz manj), vanj vmešajte med in popijte tik pred spanjem.

  Ne pozabimo na stare ljudske modrosti.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.