Kislina v želodcu
Kislina, ki jo izloča naš želodec, pripravlja hrano za prebavni proces in kot taka je nepogrešljiva za pravilno prebavo. Vendar pa njeno prekomerno izločanje povzroča motnjo, kot je refluks želodca oz. vračanje kisline iz želodca v požiralnik, kar povzroča pekoč občutek, spahovanje in težave pri požiranju.
Simptomi prekomernega izločanja kisline v želodcu
- pekoč občutek v požiralniku
- bolečina v prsih
- grenak okus v ustih
- suho grlo in hripavost
- bela sluznica ust in jezika
- zobne obloge
Vzroki prekomernega izločanja želodčne kisline
Najpogostejši vzrok prekomernega izločanja želodčne kisline je neprimeren način prehranjevanja:
- pri prevelikih obrokih hrane se kislina začne prekomerno izločati, zato priporočamo manjše obroke večkrat dnevno
- mastna in ocvrta hrana
- alkoholna in gazirana pijača, cigareti in kava
Osebe, ki so okužene z bakterijo Helicobacter pylori, prav tako pogosto izločajo prekomerno želodčno kislino. Kislina se lahko vrača v požiralnik tudi zaradi poškodbe sfinktra, mišice, ki ločuje požiralnik in želodec. Tudi osebe s prekomerno telesno težo imajo pogosto težave s prekomernim izločanjem želodčne kisline.
Gastritis – vnetje želodčne sluznice
Gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki je lahko akutno ali kronično. Do vnetja lahko pride zaradi uporabe nesteroidnih protivnetnih zdravil, zelo pogosto pa se pojavlja zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori. V primeru, da se v zgornjem delu trebuha pojavita bolečina in napihnjenost ter spremembe v blatu, je vsekakor priporočljivo, da se posvetujete s svojim zdravnikom.
Simptomi gastritisa
Simptomi gastritisa so zelo različni. Mnogi bolniki čutijo pekočo bolečino v predelu želodca, slabost, bruhanje, napihnjenost, spahovanje, zgago. Nekateri navajajo močne bolečine v zgornjem delu trebuha (tope ali krčevite), nekateri opisujejo samo neprijeten občutek.
Simptomi so včasih večkratni, številni, močnejši, ko bolnik dlje časa ne je. Včasih se težave po zaužitju hrane pojavijo ali povečajo. V vsakem primeru ni značilnih znakov, ki bi veljali za vsakega bolnika, ki trpi za kroničnim gastritisom.
Vzroki za gastritis
Vzrokov za nastanek bolezni je več, med najpogostejše uvrščamo razne iritativne sprožilnike, na primer prekomerno uživanje alkohola, kave, pravega čaja, mastnih jedi, kajenje, dolgotrajen in intenziven stres, uživanje nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. aspirin), okužbe z bakterijo Helicobacter pylori, kronični refluks žolča iz dvanajstnika, itd.
Razjeda ali čir na želodcu
Slabost, slab apetit, prebavne motnje in bolečina so samo nekateri simptomi, ki so znani številnim, ki trpijo za razjedo na želodcu ali dvanajstniku. Krivec za nastanek razjede na želodcu ali dvanajstniku je še vedno neznan. Možni vzroki so želodčna kislina, okužba z bakterijo Helicobacter pylori in tudi različna zdravila proti bolečinam. Aktivna razjeda v želodcu se kaže kot bolečina, ponavadi v zgornjem delu trebuha, nekoliko pod prsnim košem. Pogosto jo spremljajo še sledi krvi v blatu ali med bruhanjem.
Čaji za lajšanje gastritisa, želodčnih razjed in želodčne kisline
Vsakega posameznika, ki ima kakršnekoli želodčne težave, je potrebno zdraviti celovito, z omejevanjem različnih dejavnikov, ki vodijo do obolenja. Čaj iz zdravilnih zelišč proti gastritisu je treba na splošno jemati na prazen želodec ali nekaj ur po obroku, saj se simptomi kisline običajno pojavijo takrat (razen, če smo pili alkohol ali zaužili močno hrano, ki bi se jim morali izogibati).
Čaj za lajšanje gastritisa
Sestavine
- 50 g korenin golostebelnega sladkega korena (Glycirrhiza glabra)
- 25 g cvetov črnega sleza (Malva sylvestris)
- 25 g listov melise (Melissa officinalis)
Priprava in doziranje
3 čajne žličke mešanice dajte v vodo in jo zavrite. Priporočljivo je, da spijete eno skodelico čaja eno do dve uri po obroku.
Ljudje, ki trpijo zaradi visokega pritiska, ledvično boleznijo ali zadrževanja tekočine v telesu, ne smejo piti čaja, ki vsebuje golostebelni sladki koren.
Čaj proti povečani želodčni kislini
Sestavine
- Janež (Pimpinella anisum)
- Korenine golostebelnega sladkega korena (Glycirrhiza glabra)
- Hmelj (Humulus lupulus)
- Angelika (Angelica officinalis)
Priprava
Dve do štiri čajne žličke mešanice teh zelišč dajte v vodo in zavrite.
Čaj proti stresnemu gastritisu (povzročenemu zaradi stresa ali napetosti)
Sestavine
- Lipa (Tilia cordata)
- Navadna bukev (Fagus sylvatica)
- Korenine golostebelnega sladkega korena (Glycyrrhiza glabra)
- Melisa (Melissa ojficinalis)
Priprava
Prelijte dve čajni žlički mešanice z vrelo vodo in pustite stati pet minut.
Čaj za celjenje želodčnih razjed
Sestavine
- 30 g korenin golostebelnega sladkega korena (Glycyrrhiza glabra)
- 15 g vrtnega ognjiča (Calenđula officinalis)
- 30 g rumenega svišča (Gentiana lutea)
Priprava in doziranje
Dve do tri čajne žličke mešanice damo v vodo, ki mora še pet minut vreti, zatem pa pustite, da čaj stoji še deset do petnajst minut. Priporočljivo je, da ta čaj spijemo po obroku. Čaj lahko blago sladkate z medom.
Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom.
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.