Čaj iz kopriv – za zdravje celotnega telesa

  Čaj iz kopriv - za zdravje celotnega telesa 1
  Deli naprej

  Ljudje se vse premalo zavedamo, kako zelo zdravilna je kopriva. Eden izmed najenostavnejših in hkrati tudi najdostopnejših pripravkov iz kopriv je tudi čaj, ki deluje blagodejno na celo telo.

  S pitjem koprivnega čaja do dobrega počutja

  Koprivni čaj, je vsem zelo lahko dostopen, le nabrati in posušiti moramo koprivo, Urtica Dioica. Nabiramo jo seveda v neokrnjeni naravi. Pa si kar poglejmo na kaj vse vpliva čaj iz koprive.

  Zaradi zdravilnih učinkovin v koprivi, med katerimi so tudi flavonoidi, čaj iz kopriv poskrbi za močan imunski sistem, saj ga krepi. Vsebuje pa tudi vitamin C, ki je eden izmed najpomembnejših antioksidantov in tako je koprivni čaj nepogrešljiv tudi v času prehladnih obolenj, saj antioksidanti naše telo varujejo pred škodljivimi prostimi radikali in tako preprečujejo nastanek oz. pojav kroničnih bolezni.

  Pitje čaja iz kopriv se priporoča tudi tistim, ki imajo težave z alergijami, saj koprive, ki so bile toplotno obdelane delujejo kot naravni antihistaminiki. Tudi pri težavah s kožo, kot je recimo občutljiva in razdražena koža obraza ali akne je koprivni čaj odlična naravna pomoč. Čaj v tem primeru pijemo in tudi uporabljamo kot sredstvo za izpiranje problematičnih delov kože. Antioksidanti, ki jih kopriva vsebuje pomagajo pri hitrejšemu celjenju kože in preprečujejo nastajanje brazgotin. Deluje pa tudi protivnetno.

  Koprivni čaj preprečuje tudi ostala vnetja v telesu, saj vsebujejo snovi, ki veljajo za naravne analgetike in tako preprečujejo mnoga vnetja v telesu. Koprivni čaj bo tako ublažim bolečine v mišicah, v kolikor so te blažje narave. Pomirja in odpravlja celo glavobol. Ob rednem pitju čaja iz kopriv pa boste preventivno poskrbeli za nastanek različnih vnetij v telesu. zaradi protivnetnega delovanja in kalija, ki ga koprive vsebujejo, je pitje koprivnega čaja koristno tudi za naše srce, saj pospešuje prekrvavitev in pomaga pri boljši oskrbi celic s kisikom, zmanjšuje tveganje za pojav srčne kapi in drugih srčno-žilnih težav. Pomaga in vpliva tudi na zniževanje krvnega tlaka.

  Priporoča se tudi diabetikom, saj vpliva na zniževanje sladkorja v krvi.

  Čaj iz kopriv pomaga tudi do boljše prebave, med drugim tudi zaradi protivnetnih učinkovin. Pomaga tako zoper zaprtje kot ob težavah z drisko. Ob želodčnih težavah se le spomnite na čaj iz kopriv, saj bo uredil težave v želodcu in črevesju. Preventivno ga lahko pijemo za preprečevanje pojava notranjih parazitov, hkrati pa koprivni čaj spodbuja rast bakterij, ki so koristne za naše telo in njegovo delovanje.

  Tudi za zdrave ledvice je čaj iz kopriv nepogrešljiv, saj deluje kot naravni diuretik in tako olajša delo ledvicam in pripomore k odstranjevanju strupov iz telesa. Redno pitje čaja pa bo zmanjšalo tveganje za pojav ledvičnih kamnov. Zdravi pa tudi različne bolezni sečil.

  Velja pa opozoriti, da se pitje čaja iz kopriv odsvetuje nosečnicam, saj lahko privede do hormonskih nihanj.

  Priprava koprivnega čaja

  Potrebujemo:

  • čajna žlička posušene zeli,
  • 2,5 dl vode.

  Priprava

  Vodo zavremo in z njo prelijemo koprive, pokrijemo in pustimo stati 3-5 minut, nato precedimo in pijemo. Lahko ga sladkamo z medom, tudi regratovim medom ali regratovim sirupom.

  Pijemo ga lahko do tri tedne zapored po 2-3 skodelice čaja iz kopriv na dan, nato pa moramo s pitjem za krajši čas prenehati.

  4.5/5 - (10 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.