Petoprstnik (Potentilla anserinaL.)

  Petoprstnik (Potentilla anserinaL.) 1
  Deli naprej

  Petoprstnik (Potentilla anserinaL.) je rastlina, ki je v ljudskem zdravilstvu zelo poznana in ima veliko ljudskih imen: gosja trava, gosji petoprstnik, krčna trava, crešelj in brezovec. Petoprstnik so pod ljudskem imenu gosja trava,  v zdravilne namene uporabljali že v starem veku, v srednjeveških knjigah je gosja trava zelo natančno opisana in priporočajo so jo proti driski in hemoroidom, z njo odpravljali očesne težave, griže, zlatenico in z obkladki zdravili tudi zunanja vnetja.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Petoprstnik vsebuje  veliko količino čreslovine, grenčine, flavone in tormentol, je najboljše zdravilo zoper vseh vrst krčev kot so, želodčni, črevesni, mišični, srčni in pri napadu krčevitega kašlja. Petoprstnik pomaga tudi proti zobobolu.

  Petoprstnik ima podobne učinkovine kot srčna moč, Potentilla erecta.

  Nabiranje in shranjevanje

  Petoprstnik, ki ga poznamo tudi pod imenom gosji petoprstnik, je trajnica z rumenimi cvetovi, močno korenino in plazečim steblom, ki zraste do 50 cm v dolžino. Uspeva na vlažnih travnikih, na bregovih rek, potokov, nabiramo ga v času cvetenja skupaj z listi, to je od maja pa do avgusta, korenine pa v mesecu oktobru.
  Rastlino nabiramo v suhem sončnem vremenu stran od industrije in prometnih cest, nabrano rastlino razrežemo in sušimo na senčnem zračnem prostoru, za hitrejše sušenje lahko uporabimo električni sušilec, temperatura ne sme preseči 30 °C.
  Izkopane korenine najprej dobro operemo, odstranimo vso nesnago, nato korenine posušimo od pranja, potem jo na drobno narežemo, razprostremo po pladnju in sušimo na senčnem zračnem prostoru, če sušimo z električnim sušilcem, naj temperatura ne preseže 40 °C. Pomagamo si lahko tudi z ventilatorsko pečico. Posušeno zelišče hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil, njegova uporaba je najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Preliv pripravimo iz  dveh žličk posušenih listov in cvetov, ki jih prelijemo z 250 ml hladne vode, pustimo stati najmanj dve uri, lahko tudi preko noči, nato čaj precedimo in ga pijemo dvakrat dnevno, zjutraj in zvečer, pitje čaja pomaga pri bolečinah v kitah in pri mišičnih krčih.

  Zavretek iz ene jedilne žlice posušenih listov in cvetov prelijemo z 250 ml hladne vode in, ko čaj zavre, ga odstavimo, pokrijemo in pustimo stati deset minut, pijemo po eno skodelico zjutraj in zvečer. Čaj pomaga pri krčih v trebuhu, pomiritvi črevesja, deluje proti driski, griži ter vnetju ledvic in mehurja, proti vodenici in zlatenici.

  Poparek pomaga pri vnetjih ust, aftah, razjedah, grgranje poparka pomiri grlo. Z 250 ml vrele vode prelijemo 2 žlički posušenega zelišča in namakamo 10 minut. Tekočino pijemo 3 krat na dan.

  Obkladek naredimo tako, da v 500 ml vroče vode zmešamo 2 žlički razrezanega posušenega ali svežega petoprstnika in namakamo 20 minut. Iz še mlačne tekočine pripravimo obkladke, ki jih ponovno namočimo, ko se začnejo sušiti.

  Opomba: čaj lahko pripravljamo tudi z mlekom.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.