Srčna moč (Potentilla erecta)

  Srčna moč (Potentilla erecta) 1
  Deli naprej

  Srčna moč (Potentilla erecta) raste po vsej Evropi, izjema sta južni del Španije in Balkanskega polotoka, v Sloveniji pa raste prosto na travnikih, ki imajo suho kamnito podlago.

  V ljudskem zdravilstvu ima srčna moč tudi druga imena kot so: grižna trava, grizovc, grižnica, bezovec, krvavi koren, gnila korenina, marijin prigrizek, petoprsnik, strupenica, steznik in vrednik.
  Uporabo srčne moči so poznali že v srednjem veku, posebno pri zdravljenju zlatenice, pljuč, jeter in ustavljanje krvavitev pri bruhanju.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Zdravilne so korenine, ki vsebujejo veliko čreslovin, flavonoide in triterpene. Uživamo jo v primeru driske, saj čreslovina deluje adstringentno, kakor tudi pri prebavnih motnjah in krčih. Korenika deluje tudi protivirusno in protibakterijsko, zato čaj uporabljamo tudi za grgranje in izpiranje vnete ustne votline in žrela.
  Za zunanjo uporabo si iz čaja pripravimo obkladke za hitrejše celjenje ran, opeklin in ozeblin. Podatki raziskav pa so pokazali tudi, da deluje proti alergijsko, zavira razvoj virusov in spodbuja imunski sistem.

  Nabiranje in shranjevanje

  Srčna moč, Potentilla erecta, cveti od maja do avgusta, v višjih legah pa tudi še v  septembru in oktobru.
  Nadzemeljski del rastline nima posebnega vonja, korenika, ki je zdravilna, pa ima značilen vonj in zelo trpek okus, na zunaj je temno rjava, ko pa jo prerežemo, je bela in se hitro obarva na rdeče modro barvo.

  V višino zraste do 40 cm, stebelca so poraščena z kratkimi dlačicami, cvet pa je izrazito zlato rumen, na dolgih pecljih, sestavljen iz štirih venčnih listov. Korenika je dolga do deset cm in debeline tudi do treh cm v višjih legah, v dolini pa so korenike tanjše, nabiramo jo zgodaj spomladi ali pozno jeseni, ko ima sveža korenika največ učinkovin. Takoj, ko koreniko izkopljemo, jo operemo pod hladno vodo, obrišemo in narežemo na manjše koščke, posušimo jo v sušilcu za sadje in zelenjavo, temperatura sušenja ne sme presegati 40 °C. Posušena korenika se lomi, je rdeče rjava, na prerezu pa modro rdeče barve. Posušene koščke hranimo v suhem prostoru v primerno zaprti posodi za shranjevanje živil. Koreniko svežo ali suho drobimo tik pred uporabo.

  Priprava čaja in tinkture

  Za pripravo čaja uporabimo 1 žličko suhe ali sveže zdrobljene korenike, ki jo prelijemo z 200 ml vrele vode in pustimo stati 12 do 15 minut, nato precedimo.

  Dnevno lahko popijemo do največ 4 skodelice sveže pripravljenega čaja.
  Čaj uporabljamo za pitje, pripravo obkladkov in za grgranje v primeru vnete ustne in žrelne sluznice. V primeru, da kuhamo čaj za otroke do 12 leta starosti, uporabimo samo 1/2 žličke suhe ali sveže zdrobljene korenike.

  Tinkturo lahko pripravimo tudi sami in sicer tako, da 10 g posušenih in zdrobljenih korenin prelijemo s 100 ml kakovostnega domačega žganja, ali pa uporabimo 70% alkohol, ki ga lahko kupimo v lekarni. Zaužijemo lahko največ 20 kapljic tinkture, razredčenih z vodo, trikrat dnevno.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.