Ognjič – ognjeni cvet zdravja

  Ognjič - ognjeni cvet zdravja 1
  Deli naprej

  Ognjič (Calendula officinalis L.) spada v družino košaric. Je enoletna rastlina, ki zraste nekje do 60 centimetrov visoko in cveti v obdobju med junijem in septembrom. Pri zorenju se v cvetnih košaricah razvijejo zvitim gosenicam podobne oblike plodov – semena. Steblo rastline je poraslo z dlačicami, listi pa so podolgovate, suličaste oblike prav tako poraščeni z dlačicami. Cvet ognjiča ima svojo značilno ognjeno oranžno-rdečo barvo.

  Nabiranje in sušenje ognjiča

  V zdravilne namene se uporabljajo zgolj cvetovi, ki vsebujejo flavonoide, eterično olje, karotinoide, saponine in polisaharide. Ognjičeve cvetove nabiramo v suhem in lepem vremenu. Nabiramo le lepe, nepoškodovane cvetove. Liste cvetov nato ločimo od cvetnih košaric. Cvetove sušimo v zračnem, suhem in senčnem prostoru. Posušen ognjič hranimo v papirnati vrečki v suhem in temnem prostoru. Če papirnatih vrečic nimamo, posušen ognjič hranimo v posodah, ki dobro tesnijo in ne prepuščajo svetlobe.

  Uporaba ognjiča v zdravilne namene

  Najbolj razširjena je zunanja uporaba ognjiča – bodisi z uporabo ognjičeve kreme ali olja.

  Ognjičeva krema je splošno dobro poznana, saj je vsestransko uporabna in jo tako lahko uporabljamo v zdravilne namene (zdravljenje ran, krast, pleničnega izpuščaja, hemoroidov, …) in v negovalne namene (nega suhe in razpokane kože, nega kože na rokah, neha k aknam nagnjene kože, nega po sončenju, …).

  Tudi ognjičevo olje deluje blagodejno, čeravno ni tako zdravilno. Deluje predvsem negovalno, kot nega kože po sončenju in pa tudi koz blag zaščitni faktor pred soncem, a nikakor ni enakovredno nadomestilo sončnim kremam. Ognjičevo olje blagodejno deluje na tonus kože in pospešuje cirkulacijo krvi.

  Priprava ognjičevega olja

  Litrsko steklenico do približno 1/3 napolnimo z ognjičevimi cvetovi, ki jim pred tem odstranimo cvetne koške in jih zalijemo z olivnim oljem. Zaprto steklenico postavimo na neposredno sončno svetlobo za 40 dni oziroma za tako dolgo, da se ognjičevi cvetovi v olju ne posedejo in padejo na dno steklenice. Vsebino precedimo in ognjičevo olje hranimo v dobro zaprti steklenici v hladnem, suhem in temnem prostoru.

  Ognjič pa se seveda lahko uporablja tudi notranje, v obliki čaja, ki čisti kri in pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah. Deluje kot diuretik in spodbuja znojenje, ognjičev čaj je dobrodošel tudi za lajšanje tegob v menopavzi. Ker učinkuje tudi na urejanje čiščenja, se ga priporoča v pitje ženskam približno en tedne pred pričakovanim mesečnim ciklom.

  ZELO POMEMBNO!

  Ognjičevega čaja ne smejo piti nosečnice, saj lahko povzroči splav. Prav tako se ne priporoča v pitje doječim materam. Tudi alergiki morajo biti pozorni pri notranji uporabi in uživanju ognjičevega čaja.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.