Uporaba žajblja v domači zeliščni lekarni

  Uporaba žajblja v domači zeliščni lekarni
  Deli naprej

  Žajbelj, Salvia officinalis, je nepogrešljivo in cenjeno zdravilno zelišče v domači zeliščni lekarni, njegova uporaba pa je zelo obširna, ko govorimo o zdravstvenih težavah. Tokrat si boste lahko prebrali o različnih pripravkih iz žajblja.

  Posušeni žajbljevi listi so bili že v srednem veku zelo cenjeni in njihova vsestranska uporaba se je ohranila do danes. Žajbelj vsebuje veliko alkaloidov, ogljikovih hidratov, maščobnih kislin, glikozidnih derivatov, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje, saj pripravki iz žajblja delujejo protivneto, antioksidativno, protitumorsko, protimikrobno, uravnavajo presnovo in spodbujajo spomin. Žajbelj nam najbolj pomaga pri zdravljenju dihal, pri vnetju mandeljnov, oboleli sluznici, dlesni in grla, zmanjšuje znojenje, krepi imunski sistem, uravnava prebavne težave, odpravlja napihnjenost in poživlja krvni obtok.

  Pripravki iz posušenih listov žajblja

  Žajbljev poparek za čaj pripravimo tako, da 10 g posušenih listov prelijemo z 500 ml vrele vode, čajnik pokrijemo in počakamo 3 minute, nato čaj precedimo in popijemo po dve skodelici na dan. Žajbljev čaj nam  prežene utrujenost in okrepi imunski sistem.
  Lahko ga pijemo tudi dva do trikrat na dan, kadar imamo prebavne težave, nas napenja, ponoči se potimo in smo utrujeni. Čaj iz poparka listov suhega žajblja uporabimo tudi za grgranje, če imamo vneto grlo in usta.

  Žajbljev poparek za utrjevanje  lasišča si pripravimo tako, da 20 g posušenih listov žajblja prelijemo z 1 litrom vrele vode, čajnik pokrijemo in počakamo 5 minut, nato pripravek ohladimo in ga vtremo v lasišče. Pripravek pomaga pri odpravljanju prhljaja in mastnih laseh.

  Žajbljev prevretek za obkladke in kopel pripravimo iz 30 g posušenih listov žajblja, ki ga prelijemo s hladno vodo in ga kuhamo 5 minut, nato ga precedimo in mlačnega vtiramo v boleče telo, uporabimo ga za obkladke in kot dodatek pri kopeli rok in nog.

  Žajbljevo tinkturo pripravimo tako, da v kozarec voljumna 1 liter do 1/3 naložimo posušenih listov žajblja, zalijemo z domačim žganjem ali 70% alkoholom in pustimo namočeno najmanj 20 do 25 dni, med tem časom kozarec večkrat pretresemo, dobljeno tekočino precedimo, natočimo v stekleničko za sprej in jo večkrat na dan razpršimo v ustni votlini če imamo vnetje žrela in prehladna obolenja.

  Žajbljev sirup pripravimo tako, da 150 g posušenih listov žajblja damo v 500 ml  vrele vode in kuhamo 3 minute, nato tekočino precedimo, dodamo 250 g sladkorja in počakamo še približno 15 minut, da se sladkor stopi. Sladkor lahko tudi nadomestimo z smrekovim ali gozdnem medom, pri tem pa moramo paziti da temperatura čaja pri dodajanju medu ne presega 40 °C. Sirup hranimo v manjših stekleničkah in ga zaužijemo trikrat dnevno po eno čajno žličko, ko nas boli grlo.

  Žajbljev kis uporabljamo za masažo bolnika, ki je nepokreten in je že dolgo časa v postelji, kis pripravimo tako da 20 g posušenih listov žajblja prelijemo z 500 ml domačim jabolčnim kisom in pustimo stati 5 do 10 dni nato žajbljev kis pretočimo v stekleničko.

  Med nosečnostjo in dojenjem, ter otrokom do 12 leta ni priporočljiva uporaba pripravkov iz žajblja.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.