Žajbelj

    Žajbelj 1
    Deli naprej

    ”Zoper silo smrti je žajbelj na vrti,” pravi star rimski pregovor, ki priča o izjemni zdravilnosti te rastline.

    Žajbelj, Salvia officinalis, je večleten, nizek grmiček, katerega listi imajo prijeten, aromatičen vonj, saj žajbelj vsebuje veliko eteričnih olj, čreslovin in grenčin in flavonoidov. Stebla so poraščena z dlačicami, spodaj, pri tleh celo olesenela. Listi so podolgovate oblike in zelenkasto-sive barve. Zaradi izrazitih gub, na videz delujejo nagubano. Cvetovi so modro vijoličaste barve.

    Žajbelj ni zahteven za gojenje, rad ima sončno lego, ne mara pa vetra in je občutljiv na mraz. Pravijo, da je grmičke žajblja pametno presaditi vsako tretje leto, sicer žajbelj rad odmre.

    Nabiranje in sušenje žajblja

    Nabiramo mlade poganjke in liste, pred cvetenjem. Najlažje je, če žajbelj požanjemo, nato pa s stebelc potrgamo lepe, zdrave liste, ki jih na hitro posušimo v senčnem in suhem prostoru. Če sušimo v sušilniku sadja, liste žajblja sušimo pri temperaturi do največ 40 °C.

    V času cvetenja žajblja ne žanjemo, zato to storimo pred cvetenjem, tako damo žajblju tudi čas, da do jeseni ponovno ozeleni, takrat lahko ponovno žanjemo. Od jeseni do zime pa ima žajbelj čas, da se ponovno okrepi in pripravi na zimski čas. Posušen žajbelj hranimo v posodi, ki dobro tesni, v suhem in temnem prostoru.

    Zdravilni učinki žajblja

    ”Zakaj sploh umre človek, ki mu v vrtu raste žajbelj? Žajbelj odganja zlo, žajbelj je nasvet narave!” (neznani avtor) Je še en izrek, ki priča o neverjetni zdravilnosti žajblja.

    Žajbelj tako zdravilno učinkuje na naslednjih področjih:

    • pomaga čistiti dihala, vneto grlo in mandlje, ustno sluznico,
    • zdravi pljuča, prehlade in katarje,
    • pomaga zdraviti kožni ekcem in garje,
    • ugodno deluje na sečila in mehur,
    • v pitje se priporoča sladkornim bolnikom (pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi),
    • pomaga proti revmi,
    • pomaga proti tresavici,
    • vrača apetiti in ureja želodčne težave, prebavo,
    • odpravlja beli tok,
    • v pitje se priporoča tudi nosečnicam, ki so nagnjene k splavu,
    • pomaga ženskam v menopavzi,
    • pomaga pri boleznih jeter in žolča,
    • z grgranjem ohranjamo zdrave dlesni in zobe,
    • odpravlja neprijeten zadah,
    • pomaga pri bulah in čiru,
    • umirja živčno razvranost …

    Žajbljev čaj

    Čaj je najpogostejši način zaužitja žajblja, le malo kdo pa ve kako se ga pravilno pripravi.

    Za žajbljev čaj potrebujemo:

    • 2 čajni žlički posušenih listov žajblja,
    • 2,5 dl vrele vode.

    Posušene liste žajblja prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati točno 3 minute. Precedimo in pijemo. Če bi žajbelj namakali dlje, bi se iz njega izločile smole in eterična olja, ki bi nam v primeru dolgotrajnega pitja tako pripravljenega čaja začele škodovati.


    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.