Uporaba leskovih mačic v zdravilne namene

  Uporaba leskovih mačic v zdravilne namene
  Deli naprej

  Lesko, (Corylus avellana) in predvsem uporabo listov ter lubja v zdravilne namene smo že spoznali v prispevku Zdravilna leska.

  Danes pa bomo spoznali uporabo leskovih mačic, torej cvetov, v zdravilne namene. Mačice nekateri imenujejo tudi kačice, so moški cvetovi leske, in spadajo med prve spomladanske cvetove, ki jih obiščejo tudi čebele. Cvetijo od pozne zime do zgodnje pomladi,  vsebujejo cvetni prah, na katerega so nekateri tudi alergični. Že naši predniki so leskove mačice uporabljali v zdravilne namene, uporabljali so jih za zdravljenje gripe in pljučnice, tako da so jih kuhali v vodi, v času lakote pa so jih uporabljali tudi za preživetje, saj so mačice zelo hranljive.

  Zdravilni učinki

  Uporaba leskovih mačic v zdravilne namene, se zaradi vsebnosti čreslovin, flavonoidov, klorogenske kisline, vitaminov in eteričnega olja priporoča za zbijanje telesne temperature, pri prehladu, kašlju, povečanju prožnosti žil, ter pri vnetju krčnih žil, pomagajo tudi pri delovanju žolčnika, pospešuje produkcijo žolča in potenja. Uporabljamo jih lahko tudi za zniževanje telesne temperature, proti gripi in diareji. Mačice leske vsebujejo tudi vitamin C, saj 100 g surovih mačic vsebuje 100 mg vitamina C. Cvetni prah leskovih mačic povzroča tudi težave vsem tistim, ki so alergični na cvetni prah, saj povzroča kihanje, solzenje in smrkanje.

  Mačice leske nabiramo v času cvetenja, lahko jih uporabljamo sveže, ali pa jih posušimo.  Če bomo mačice uporabljali za pripravo moke, je potrebno nabrati še kompaktne in ne razcvetele mačice, ki jih posušimo na svetlem zračnem prostoru, mačice nabiramo v čistem okolju, stran od industrije in makadamskih cest. Za hitrejše in kvalitetno sušenje lahko uporabimo tudi električni sušilni stroj za sušenje sadja, zelenjave in zdravilnih zelišč, pri sušenju pa moramo biti previdni, da temperatura ne preseže 40 °C. Posušene mačice zdrobimo v kavnem mlinčku ali blenderju in jih hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, njihova uporabnost je najmanj eno leto.

  Uporaba mačic leske

  Za svežo uporabo je najbolje, da uporabljamo dozorele leskove mačice.

  Mačice, ki so rahlo grenkega okusa, lahko sveže v manjši količini uporabimo sesekljane kot dodatek k različnim solatam, raznim jogurtom, skutnim namazom, zelenjavnim prilogam, lahko jih popečemo ali dušimo na maslu.

  Priprava čaja

  Čaj iz leskovih mačic je nežnega, rahlo grenkega okusa, a brez izrazitega vonja in ga lahko pijemo tudi brez dodanega sladkorja ali medu.  Čaj je zelo primeren za preganjanje prehladov, gripe, pljučnice in zimskih obolenj, saj vsebujejo čreslovine in flavonoide. Za vzdrževanje in izboljšanje zdravja popijemo največ po dve skodelici čaja dnevno.

  Poparek pripravimo tako, da 10 g svežih ali posušenih leskovih mačic prelijemo z 500 ml vrele vode, posodo pokrijemo, da nam eterična olja ne izhlapijo ter počakamo 10 do 12 minut, nato čaj precedimo v skodelico, dodamo lahko med ali sladkor.

  Moko, ki jo pripravimo iz posušenih in zmletih mačic vsebuje visok delež proteinov, ne vsebuje pa škroba ali glutena, imenujemo jo tudi cvetlična moka, dodajamo pšenični moki za peko različnih pekovskih izdelkov in peciva, a največ do ene tretjine.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.