Zdravilna leska

  Zdravilna leska 1
  Deli naprej

  Le kdo ne pozna leske? Lesko cenimo predvsem zaradi njenih plodov, lešnikov. A leska zdravilne učinkovine skriva tudi v listju in lubju. Spoznajmo lesko in njene zdravilne učinke.

  Leska

  Navadna leska, Corylus avellana, je grm, ki je v Sloveniji zelo razširjen. Najdemo jo ob gozdnih poteh in robovih gozdov, zelo rada pa raste tudi na območjih, ki so v zaraščanju. Leska zraste do 8 metrov visoko in ima močno, razvejano krošnjo. Skorja je sive barve z belimi lenticelami in je na otip gladka. Listi leske so veliki, zrastejo tudi do 12 centimetrov in so dolgi in široki. Robovi listov so rahlo nazobčani in so na koncu priostreni. Zgornja stran listov je temnejša, na spodnji strani pa so jasno vidne listne žile. Lipa ima tako ženske kot moške cvetove. Moški cvetovi, mačice, se razvijejo poleti in ostanejo skozi zimo in se odprejo zgodaj spomladi. Ženski cvetovi so skriti v cvetnih brstih in cvetijo od februarja do aprila. Iz cvetov se razvijejo lešniki, ki rastejo v skupinah (od enega pa tja do 5 lešnikov). Ko so lešniki zreli, odpadejo.

  Zdravilni učinki leske

  Lešniki, so polni vitaminov, a v zdravilne namene uporabljamo tudi lubje in liste leske, pa tudi mačice.

  Mačice zdravijo gripo in pljučnico, poleg tega pomagajo tudi pospeševati potenje. Pripravimo jih v obliki čaja. Za zdravljenje gripe se priporoča tudi pitje čaja, katerega skuhamo iz leskovih mačic in lipovih cvetov.

  Čaj, katerega skuhamo iz listov in lubja leske pa bo učinkovito pomagal pri zdravljenju hemoroidov, golenske razjede. Pomaga pa tudi pri zdravljenju in lajšanju driske. Za lajšanje težav z drisko si lahko pomagamo tudi tako, da pojemo surove liste leske, kar je še posebej učinkovito, če nas driska preseneti, ko smo v naravi. Liste pojemo skupaj s kosom kruha, tako bodo delovali še učinkovitejše. Seveda, če kruha nimamo pri roki, lahko liste pojemo tudi same.

  Lubje in listje navadne leske uporabimo tudi kot oblogo, ta bo pomagala pri razjedah krčnih žil in tudi hemoroidih. Oblogo pripravimo tako, da skorjo in liste leske skuhamo v mešanici vina in vode, pri tem uporabimo pol vode in pol vina.

  In ne pozabimo na plodove navadne leske, lešnike; le-ti so bogati z beljakovinami in vitamini in minerali. Lešniki tako vsebujejo vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B12, C vitamin in vitamin E. Lešniki vsebujejo razmeroma veliko kalcija, železa in magnezija ( npr.: 100 g lešnikov vsebuje kar 163 mg magnezija). Lešniki pomagajo uravnavati nizek krvni tlak, saj ga hitro dvignejo in možganov.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.