Sirup za suh kašelj

    Sirup za suh kašelj
    Deli naprej

    Čeprav človeška modrost smatra kašelj za velik pokazatelj bolezni, je kašelj pravzaprav pomemben igralec v obrambi telesa proti bolezni. Kašelj izloča sluz, mikrobe in tujke iz dihalnih poti in zaščiti pljuča pred okužbami in vnetjem.

    Če kašljamo minuto ali dve, bomo mislili, da je nekaj “zašlo v napačno cev”, če kašljamo dva ali tri dni, si lahko mislimo, da smo se prehladili ali imamo gripo. Po enotedenskem kašlju nam lahko prideta na misel bronhitis ali alergija.Toda po treh ali štirih tednih nam začnejo misli noro divjati in začne nas resno skrbeti. Takrat je dobro, da se oglasimo pri svojem zdravniku.

    Korenina navadnega sleza je učinkovito zdravilo zoper suh, neproduktiven kašelj. Lahko ga uporabljamo v obliki sirupa ali pa zdrobljene korenine prelijemo s hladno vodo, ki iz korenine izluži sluzi. Te pokrijejo površine sluznic dihal in jih tako zaščitijo pred zunanjimi dražljaji, ki povzročajo kašelj.

    Recept za sirup v nadaljevanju.

    Sestavine za sirup, ki pomaga pri suhem kašlju

    • 1½ do 2½ čajne žličke sesekljanih in posušenih korenin navadnega sleza
    • 2 skodelici vode
    • 2 skodelici refiniranega sladkorja
    • ¼ skodelice pomarančnega soka ali sok 1 limone

    Priprava sirupa za suh kašelj

    Slezove korenine vmešajte v vodo in segrevajte do vretja. Znižajte temperaturo ognja in kuhajte še 20 minut.

    Precedite tekočino v drugo posodo.Dobite jo za približno eno skodelico.

    Na zmernem ognju počasi sipajte v posodo sladkor in mešajte toliko časa, da dobite gostoto sirupa.

    Zmes kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Poskrbite, da se sladkor popolnoma raztopi.

    Če postane zmes pretrda, dodajte še malo vode.

    Pustite, da se zmes nekoliko ohladi., nato pa postopoma primešajte pomaranči sok.

    Sirup zlijte v stekleno ali plastično posodo in jo zaprite, ko se ohladi.

     

    5/5 - (6 votes)

    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja