Sirup proti kašlju iz sladke limone, medu in timijana

  Sirup proti kašlju iz sladke limone, medu in timijana 1
  Deli naprej

  Doma narejen sirup iz sladke limone, medu in timijana je odlično zdravilnem pripravku proti nadležnemu kašlju, ki bo pomagalo vam ali vašim otrokom naslednjič ko staknete prehlad. Pri tem zdravilu mi je najbolj všeč, da ga lahko hitro naredim iz peščice preprostih sestavin, ki jih brez težav najdem v svoji shrambi ali na vrtu.

  Timijan se uporablja pri vnetjih dihal, saj topi sluz. Odlično blaži kašelj. Pomiri krčenje mišic, zaradi česar je odličen dodatek vsakemu zdravilu proti kašlju. Sladka limona in med pa delujeta blagodejno na razdraženo in vneto grlo. Običajno nimam korenik ingverja, kar je škoda, ker bi bile krasen dodatek temu sirupu. Ingver bi namreč pomagal pri napetosti ali slabosti, ki pogosto spremljata prehlad. Če ga vi imate, ga seveda dodajte.

  Sladka limona

  Gre za limono z nizko vsebnostjo kisline, poimenovanje limona / limeta se pogosto zamenjuje. Botanično ime je Citrus limetta. Poznajo jo predvsem v Indiji (imenovano mosambi), na bližnjem vzhodu (perzijska limeta), rastejo tudi v Kaliforniji. Ker je bolj sladkega okusa, se lahko je kot pomaranča, uporablja se v kulinariki in je bogat vir vitamina C.

  Recept za sirup proti kašlju iz sladke limone, medu in timijana

  Sestavine

  • Peščica vejic svežega timijana (lahko tudi kupite posušene timijanove liste ekološke pridelave)
  • 2 kozarca vode (5 do 6 dcl)
  • ½ skodelice medu
  • ½ sesekljane limone

  Navodila za pripravo

  1. Sesekljano limono damo v posodo in jo prekrijemo z medom. Med bo iz sladke limone izvabil ves njen tako zelo okusen sok.
  2. Liste timijana medtem položimo v kozico in jih prekrijemo z vodo.
  3. Vodo segrevamo dokler ne zavre. Izpareva naj, dokler je ne ostane le še polovica. Torej približno za eno čajno skodelico.
  4. Ko je čaj kuhan in nekoliko ohlajen, timijanove liste odcedimo. Čaju dodajmo med in limono ter dobro premešamo. Ker smo uporabili med, ne smemo mešati s kovinsko žlico.
  5. Po potrebi vzamemo žlico sirupa, pred vsako uporabo pa ga dobro pretresemo.

   

  5/5 - (9 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.