Da bi uživali v vseh dobrotah te s hranilnimi vrednostmi bogate zelenjave, poskusite te odlične recepte za okusne jedi z beluši.
Pečeni beluši s češnjevim paradižnikom
Ta jed je odlična priloga, vendar jo lahko servirate tudi kot samostojen obrok.
Sestavine:
- 450 g obrezanih stebel belušev
- Ekstra deviško oljčno olje za pokapljanje
- Morska sol
- Sveže mlet črni poper
- 2 skodelici naribane mocarele
- 2 skodelici razpolovljenega češnjevega paradižnika
- ½ skodelice balzamičnega kisa
- ¼ skodelice nepredelanega medu
- Bazilika za okrasitev
Navodilo za pripravo:
- Segrejte pečico na 220 °C.
- Beluše zmešajte z oljčnim oljem in jih začinite s soljo in poprom.
- Razporedite jih na eno stran velikega pekača in po vrhu potresite mocarelo.
- Češnjev paradižnik zmešajte z oljčnim oljem in ga začinite s soljo in poprom.
- Razporedite ga na drugo stran pekača.
- Pecite toliko časa, da se beluši zmehčajo in sir stopi. Običajno je to okrog dvajset minut.
- Zmešajte balzamični kis in med v majhni kozici za omake in segrejte do vrenja. Lahno naj vre približno petnajst minut, nato ohladite.
- Popečene beluše razporedite na krožnik. Prekrijte jih s paradižnikom in pokapljajte z balzamičnim prelivom.
- Okrasite s svežo baziliko.
Solata z beluši in pomarančo
Ta solata je popolna kombinacija sladkih in bogatih okusov.
Sestavine:
- 2 glavi natrgane mehkolistne glavnate solate
- 1 velika glava rdeče čebule, narezana na obročke
- 2 olupljeni in narezani pomaranči brez koščic
- 450 g blanširanih svežih poganjkov belušev
- Svež limonin sok
- Preliv iz oljčnega olja in kisa
Navodilo za pripravo:
Vse sestavine stresite na zeleno solato. Preko solate stisnite limono in pokapljajte z oljčnim oljem in kisom.
Poletne testenine z limono

Foto: yoppy
Ta testeninska solata je popolna priloga za poletno večerjo na zelenici za hišo.
Sestavine:
- Morska sol
- 450 g testenin brez glutena
- 1 šopek obrezanih belušev
- Ekstra deviško oljčno olje za pokapljanje
- Sveže mlet črni poper
- 2 jedilni žlici masla
- 2 sesekljana stroka česna
- ½ glave rdeče čebule, narezane na kockice
- 1 skodelica suhega belega vina
- 2 limoni
- ½ jedilne žlice zdrobljenih lističev rdeče paprike
- 1 skodelica sveže naribanega parmezana, dodatno še nekaj za okrasitev
- ½ skodelice sveže sesekljanega peteršilja, dodatno še nekaj za okrasitev
Navodilo za pripravo:
- Testenine skuhajte po navodilih na embalaži in shranite vodo.
- Beluše pokapljajte z oljčnim oljem. Beluše pecite v žar ponvi na srednji temperaturi štiri minute na eni strani, jih obrnite in pecite še dve minuti.
- Beluše narežite na 2,5 cm dolge koščke.
- Kuhajte maslo, česen in čebulo, dokler ne postane mehka..
- Dodajte belo vino, lupinico ene limone, 1 jedilno žlico limoninega soka, lističe paprike, sol in poper. Segrejte do vrenja. Rahlo naj vre približno pet minut.
- Lonec odstavite s temperature in vmešajte v vodo, v kateri so se kuhale testenine, beluše, sir, peteršilj in testenine, dokler se vse sestavine dobro ne pomešajo med seboj. Okrasite s sirom in malo peteršilja in postrezite z rezinami limone.
Pa dober tek!
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.