Recepti za okusne jedi z beluši (šparglji)

    Deli naprej
    • 21
      Shares

    Da bi uživali v vseh dobrotah te s hranilnimi vrednostmi bogate zelenjave, poskusite te odlične recepte za okusne jedi z beluši.

    Pečeni beluši s češnjevim paradižnikom

    Ta jed je odlična priloga, vendar jo lahko servirate tudi kot samostojen obrok.

    Sestavine:

    • 450 g obrezanih stebel belušev
    • Ekstra deviško oljčno olje za pokapljanje
    • Morska sol
    • Sveže mlet črni poper
    • 2 skodelici naribane mocarele
    • 2 skodelici razpolovljenega češnjevega paradižnika
    • ½ skodelice balzamičnega kisa
    • ¼ skodelice nepredelanega medu
    • Bazilika za okrasitev

    Navodilo za pripravo:

    1. Segrejte pečico na 220 °C.
    2. Beluše zmešajte z oljčnim oljem in jih začinite s soljo in poprom.
    3. Razporedite jih na eno stran velikega pekača in po vrhu potresite mocarelo.
    4. Češnjev paradižnik zmešajte z oljčnim oljem in ga začinite s soljo in poprom.
    5. Razporedite ga na drugo stran pekača.
    6. Pecite toliko časa, da se beluši zmehčajo in sir stopi. Običajno je to okrog dvajset minut.
    7. Zmešajte balzamični kis in med v majhni kozici za omake in segrejte do vrenja. Lahno naj vre približno petnajst minut, nato ohladite.
    8. Popečene beluše razporedite na krožnik. Prekrijte jih s paradižnikom in pokapljajte z balzamičnim prelivom.
    9. Okrasite s svežo baziliko.

    Solata z beluši in pomarančo

    Ta solata je popolna kombinacija sladkih in bogatih okusov.

    Sestavine:

    • 2 glavi natrgane mehkolistne glavnate solate
    • 1 velika glava rdeče čebule, narezana na obročke
    • 2 olupljeni in narezani pomaranči brez koščic
    • 450 g blanširanih svežih poganjkov belušev
    • Svež limonin sok
    • Preliv iz oljčnega olja in kisa

    Navodilo za pripravo:

    Vse sestavine stresite na zeleno solato. Preko solate stisnite limono in pokapljajte z oljčnim oljem in kisom.

    Poletne testenine z limono

    Foto: yoppy

    Ta testeninska solata je popolna priloga za poletno večerjo na zelenici za hišo.

    Sestavine:

    • Morska sol
    • 450 g testenin brez glutena
    • 1 šopek obrezanih belušev
    • Ekstra deviško oljčno olje za pokapljanje
    • Sveže mlet črni poper
    • 2 jedilni žlici masla
    • 2 sesekljana stroka česna
    • ½ glave rdeče čebule, narezane na kockice
    • 1 skodelica suhega belega vina
    • 2 limoni
    • ½ jedilne žlice zdrobljenih lističev rdeče paprike
    • 1 skodelica sveže naribanega parmezana, dodatno še nekaj za okrasitev
    • ½ skodelice sveže sesekljanega peteršilja, dodatno še nekaj za okrasitev

    Navodilo za pripravo:

    1. Testenine skuhajte po navodilih na embalaži in shranite vodo.
    2. Beluše pokapljajte z oljčnim oljem. Beluše pecite v žar ponvi na srednji temperaturi štiri minute na eni strani, jih obrnite in pecite še dve minuti.
    3. Beluše narežite na 2,5 cm dolge koščke.
    4. Kuhajte maslo, česen in čebulo, dokler ne postane mehka..
    5. Dodajte belo vino, lupinico ene limone, 1 jedilno žlico limoninega soka, lističe paprike, sol in poper. Segrejte do vrenja. Rahlo naj vre približno pet minut.
    6. Lonec odstavite s temperature in vmešajte v vodo, v kateri so se kuhale testenine, beluše, sir, peteršilj in testenine, dokler se vse sestavine dobro ne pomešajo med seboj. Okrasite s sirom in malo peteršilja in postrezite z rezinami limone.

    Pa dober tek!

    Recepti za okusne jedi z beluši (šparglji)
    5 (100%) 2