Plešec – priprava čaja kot poparka

  Plešec - priprava čaja kot poparka 1
  Deli naprej

  Plešec, Capsella bursa pastoris, je zelišče katerega pogosto tretiramo kot plevel, a mu s tem delamo veliko krivico, saj je plešec veliko več kot navaden plevel. Plešec je nepogrešljivo zelišče pri zdravljenju najrazličnejših ženskih težav, pomaga pri lajšanju kašlja, pri zaustavljanju najrazličnejših krvavitev, pomaga uravnavati krvni tlak in srčni utrip, pomaga pri urejanju prebave in blagodejno deluje na črevesje. In še kaj bi lahko našteli. Tokrat si poglejmo kako pripravimo čaj iz plešca in s katerimi zelišči ga lahko kombiniramo, da bo še bolj učinkovit.

  Ker je v obliki poparka čaj iz plešca najbolj učinkovit, ga bomo pripravili v takšni obliki. Velja omeniti tudi zelo pomembno opozorilo in sicer; čaj iz plešca vedno in brez izjeme pijemo ko je topel oziroma mlačen. Nikoli pa ne smemo piti hladnega. Zato je najbolje, da si vsako skodelico čaja iz te zdravilne zeli pripravite sproti. Za pripravo čaja lahko uporabite tako svežo kot posušeno zel.

  Čaj, ki pomaga zaustaviti krvavitve

  Plešec je učinkovit pri zaustavljanju najrazličnejših krvavitev, tako krvavitve iz pljuč, nosu, črevesja in tudi želodca.

  Krvavitve iz nosu

  Da si pomagamo zoper krvavitev iz nosu, čaj iz plešca srkamo skozi nos. Lahko si pomagate tudi tako, da si zel, povezano v šopek, obesite okoli vratu in na tilnik.

  Za čaj, ki ga pripravimo v obliki poparka potrebujemo:

  • 2,5 dl vrele vode,
  • 1 čajno žličko posušenega plešca ali 2 žlički svežega.

  Priprava

  Zelišče zgolj poparimo z vrelo vodo in čaj oziroma poparek je pripravljen. Pijemo nesladkan čaj. Na dan pa lahko popijemo 2-3 skodelice takšnega čaja.

  Krvavitve iz pljuč

  V ta namen si pripravimo čajno mešanico iz naslednjih zelišč: plešec, ptičja dresen, korenika srčne moči, omela. Zelišča uporabimo v enakem razmerju, torej: 1:1:1:1.

  Tudi ta čaj pripravimo kot poparek in sicer 1 čajno žličko zeliščne mešanice poparimo z 2,5 dl vrele vode. Popijemo lahko do tri skodelice na dan.

  Čaj zoper krvavitve na sploh

  V ta namen plešcu dodajamo njivsko preslico. Tudi to čajno mešanico si pripravimo v enakem razmerju. Za pripravo poparka pa prav tako prelijemo 1 čajno žličko zeliščne mešanice z 2,5 dl vrele vode. Pijemo nesladkan čaj, do dve skodelici dnevno.

  Čaj za urejanje menstruacije

  Za urejanje premočne menstruacije ali za urejanje belega toka, si lahko skuhate čaj iz plešca po prvem receptu; torej:

  • 2,5 dl vrele vode,
  • 1 čajno žličko posušenega plešca ali 2 žlički svežega.

  Zel poparimo z vrelo vodo. Pijemo nesladkan čaj.

  Za urejanje premočne menstruacije se priporoča pitje 1-2 skodelic tako pripravljenega čaja 8 dni pred pričakovano menstruacijo.

  Enak čaj pijemo tudi za urejanje težav z belim tokom. V tem primeru se lahko s čajem tudi umijemo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja