Plešec – plevel, ki to ni

  Plešec - plevel, ki to ni 1
  Deli naprej

  Zagotovo ste ga že kdaj opazili in si mislili:”Oh, poglej, že spet ta plevel!” A plešec je veliko več kot nadležen plevel. Plešec je zdravilna rastlina, ki pomaga pri marsikateri tegobi. Zato ga le spoznajte in vključite v vašo domačo zeliščno lekarno.

  Plešec – nabiranje in sušenje

  Plešec, Capsella bursa pastoris, je do 40 centimetrov visoka rastlina katero najdemo domala povsod, saj raste na travnikih, na poljih in vrtovih, ob poteh … Velja za plevel, a plešec je veliko več kot to. Prepoznamo ga po ozkih in podolgovatih listih, ki tvorijo rozeto nad katero se dviga golo steblo s suličastimi listi. Iz drobnih belih cvetov, ki so nanizani po steblu, se razvijejo plostki trikotni srčasti luščki, ki so najbolj prepoznaven del plešča. Cveti od marca pa vse tja do pozne jeseni.

  V zdravilne namene nabiramo tako nadzemni del, kot korenino. velja, da je v pomladnem času nabran plešec najboljši in najbolj učinkovit.

  Če nabiramo korenine, jih očistimo in povežemo v šopke in hitro posušimo. Posušene korenine shranimo v temne kozarce, ki dobro tesnijo. Tudi ostale dele rastline na hitro posušimo v suhem, zračnem prostoru.

  Zdravilni učinki plešca

  Prav zaradi učinkovin, kot so: čreslovine, flavonoidi, holindiosmin, acetilholin, smola, vitamin C, alkaloidi, maščobno olje, anorganske kisline, tiramin … bi plešec, ki je lahko dostopna zdravilna zel, morali vključiti v domačo zeliščno lekarno.

  Plešec uporabljamo notranje in zunanje. Najpogostejša oblika uporabe je v obliki čaja (poparka), lahko pa ga uporabimo tudi kot obkladek in ga položimo na rane.

  Blagodejni učinki čaja

  Pri spomladanskem razstrupljanju telesa je čaj iz plešca nepogrešljiv. Spodbuja črevesje in pospešuje njegovo krčenje. Pomaga tudi zoper drisko in ob težavah z krvjo v seču.

  Nepogrešljiv je pri urejanju premočnih menstruacij. Pomaga pri težavah z belim tokom (v tem primeru se čaj lahko pije ali pa se z njim umiva). Pomaga tudi zoper porodne krče in kot takšen lajša porod. Pomaga tudi ženskam v menopavzi, saj lajša težave, ki jih prinaša menopavza.

  Pomaga tudi zoper kašelj. Pijte ga tudi ob prehladnih obolenjih. Pomagal vam bo.

  Učinkovit je pri lajšanju težav z revmo in protinom. Pomaga uravnavati krvni tlak, saj deluje obojestransko – previsokega niža, prenizkega viša. In tako vpliva tudi na uravnavanje srčnega utripa. Blagodejno učinkuje tudi na ožilje.

  Kot čaj je plešec zelo učinkovit pri zaustavljanju najrazličnejših krvavitev; tako krvavitev iz črevesja, želodca pa tudi iz pljuč in krvavitve iz nosu. Za lajšanje oz. zaustavljanje krvavitev se priporoča, da se plešcu dodaja zel njivske preslice, pri čemer pripravimo poparek tako, da čajno žličko mešanice posušenih zeli plešca in njivske preslice poparimo z 2,5 dl vrele vode.  Na dan popijemo eno ali dve skodelici takšnega čaja na dan. Čaj naj bo nesladkan.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.