Perujsko volčje jabolko (andska jagoda)

  Perujsko volčje jabolko (andska jagoda) 1
  Deli naprej

  Perujsko volčje jabolko, poznano tudi pod imenom andska jagoda, zlate jagode ali inkovske jagode, perujska češnja, … je južnoameriška rastlina, ki izvira iz Kolumbije, Peruja in Ekvadorja. Uspešno pa ga lahko gojimo tudi pri nas.

  Poln dobrega

  Perujsko volčje jabolko, Physalis peruviana, je vsekakor okusnejše od našega, navadnega volčjega jabolka,  Physalis alkekengi L., vsebuje pa malenkost manj zdravilnih učinkovin.

  Okus inkovske oziroma andske jagode je sladko kiselkas, je osvežilen. Okus spominja na kombinacijo okusov paradižnika in ananasa, nekatere spominja na mango. Majhne jagode volčjega jabolka, ki se skrivajo v notranjosti lampinjočnkov, pa po obliki spominjajo na češnjeve paradižnike. In, čeprav perujsko volčje jabolko vsebuje malenkost manj zdravilnih učinkovin, kot navadno volčje jabolko, je še vedno zelo zdrav in je zato priporočljivo, da ga vključimo v prehrano. Je odlična alternativa, če vam grenko kisli okus navadnega volčjega jabolka nikakor ne ustreza.

  Perujsko volčje jabolko je polno vitamina A (beta karoten), vitamina C ter vitaminov skupine B, fosforja, železa, kalcija in antioksidantov,  … Vsebujejo tudi veliko beljakovin, kar za sadeže sicer ni značilno.

  Priporoča se predvsem uživanje svežih jagod, ki bodo pomagale do boljšega splošnega počutja, močnejšega imunskega sistema, pregnale bodo pomladno in jesensko utrujenost. Blagodejno vpliva na ledvice, mehur, revmo, išias, deluje zoper bolezni jeter in žolča. Pomagajo lajšati simptome prehlada in gripe, znižujejo povišano telesno temperaturo. Deluje protivnetno.

  Uporaba perujskega volčjega jabolka

  Najbolj se priporoča uživanje svežih plodov. Dovolj je že 1 pest svežih jagod na dan. Dodajamo jih tudi solatam (tudi sadnim), super se poda sladicam, smutijem, …

  Velja opozoriti, da lahko uživanje ne povsem zrelih jagod (v večji količini) povzroči nekaj želodčnih težav, zaradi alkaloidov, ki jih le-te vsebujejo. Da je plod, jagoda, zrela vemo tako, da opazujemo njihovo zunanjost – lampinjončke. Ko se le-ti povsem posušijo in počijo, so tudi jagode perujskega volčjega jabolka zrele in primerne za uživanje.

  Andske jagode lahko tudi posušimo, kar naredimo tako, da jagode ločimo od lampinjončkov, jih zložimo na pladenj ali v nižji zaboj ter posušimo, lahko sušimo v bližini toplotnega vira. Posušene shranimo v steklen kozarec. Uživamo po nekaj jagod dnevno.

  Če boste andsko jagodo pridelali doma in bo letina bogata, jo lahko tudi vložite kot kompot, skuhate morda celo marmelado ali pa iztisnete sok.

  Andsko jagodo gojimo doma, saj v vrtnarijah lahko kupimo sadike, ki niso zahtevne za vzgojo, nas pa bogato poplačajo z sem okusnim in zdravim sadežem. Lahko pa perujsko volčje jabolko vzgojimo tudi s sejanjem, a je ta način seveda precej bolj dolgotrajen. Sadeže lahko tudi kupimo v bolje založenih prodajalnah, še posebej v specializiranih prodajalnah s sadjem in zelenjavo.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.