Navadno volčje jabolko

  Navadno volčje jabolko 1
  Deli naprej

  Zagotovo ste se že kdaj sprehodili mimo grma, na katerem se bohotijo prekrasni oranžno redči lampinjončki. Morda ste jih nekaj celo nabrali in uporabili kot jesensko dekoracijo. Pa ste vedeli, da je volčje jabolko oziroma njegovi plodovi, užitni? Ja, znotraj oranžnega lampinjončka se skriva manjša ‘jagoda’, polna dobrega.

  Navadno volčje jabolko

  Volčje jabolko, Physalis alkekengi L., je bogato z zdravilnimi učinkovinami, saj vsebuje veliko beta karotena (vitamin A), vitamina C, vitaminov skupine B, čreslovin, sluzi, fosfor, železo, nekaj taninov in sadnih kislin in druge minerale v manjši količini. 

  Nabiramo ga jeseni, pred prvim mrazom (zmrzaljo) in do konca nam lahko dozori kar v šopku, ki krasi naš dom. Pri uživanju moramo biti pozorni na to, da uživamo dovolj zrele plodove. Prepoznamo jih po tem, da se zunanji sloj, lampinjonček, posuši in dobi ”papirnat” videz. Ne povsem zreli plodovi, bi nam, v kolikor bi jih zaužili večjo količino, lahko povzročili želodčne in prebavne težave. Tudi sicer velja, da naj bo uživanje volčjega jabolka zmerno.

  Volčje jabolko lahko gojimo na domačem vrtu, pa tudi sicer ga najdemo v naravi, na divjih rastiščih. Takšno volčje jabolko vsebuje več grenčin, ki seveda vplivajo na njegov okus in kot takšen, morda ne bo všeč vsem. Vseeno se splača potruditi in zaužiti jagodo ali dve na dan, saj je resnično zdrav, zaradi večje vsebnosti grenčin pa še posebej ugodno deluje na žolčnik.

  Zdravilni učinki volčjega jabolka

  Uživanje plodov volčjega jabolka blagodejno vpliva na delovanje ledvic in mehurja, prav zaradi grenčin, ki jih vsebuje, pozitivno vpliva tudi na žolč in jetra. Deluje kot diuretik in tako deluje zoper protin. Deluje tudi protivnetno in pomaga zoper revmi in celo išiasu. Pomaga zdraviti prehlad in gripo, znižuje telesno temperaturo … Boljša splošno počutje in prežene utrujenost.
  Ker je izjemno bogat z vitaminom A, preprečuje nastanek in pomaga zdraviti sečne, ledvične in žolčne kamne. Blagodejno vpliva tudi na oči.

  Sušenje volčjega jabolka

  Volčje jabolko lahko povsem enostavno posušimo. Nabrane lampinjončke odpremo in odstranimo jagode, ki jih naložimo v nizek zaboj ali na pladenj in posušimo. Sušimo jih lahko tudi v bližini toplotnega vira. Dobro posušene jagode shranimo v steklenem kozarcu.

  Lahko jih jeste kot suhe sadeže, 2-3 na dan za jačanje imunskega sistema in boljšanje splošnega počutja ali pa jih dodate čajnim mešanicam ali skuhate čaj samo iz posušenih jagod volčjega jabolka.

  Zanj potrebujete:

  • 2,5 dl vode,
  • 8-10 g posušenih jagod.

  Jagode prevremo damo v hladno vodo in kuhamo do vretja. Ko zavre, kuhamo par minut in odstavimo. Precedimo. Na dan lahko popijemo do 2 skodelici čaja.

  Takšen čaj je idealen za zdravljenje prehlada in zniževanja telesne temperature, prežene tudi utrujenost. Pijemo ga tudi za zdravljene ledvičnih, žolčnih ali sečnih kamnov. S kuhanjem se sicer del vitamina C uniči, pri čemer pa vitamin A ostaja bolj ali manj nespremenjen.

  Volčje jabolko res da ni najbolj okusen sadež na svetu, saj je grenko kisel, a vsekakor je zelo zdrav, zato se, naslednjič, ko boste na sprehodu opazili te prekrasne oranžne lampinjončke, ki krasijo jesensko pokrajino in vrtove le spomnite in jih nekaj naberite in pozobajte. Lahko pa poskusite tudi andsko jagodo oziroma perujske volčje jabolko, ki je sicer malo manj bogato z zdravilnimi učinkovinami, je pa zato boljšega okusa.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.