Mandarina – zakladnica zdravja

    mandarina-zakladnica-zdravja
    Deli naprej

    Mandarina (Citrus reticulata) je drevo in sadež, ki ga v Evropi poznamo pod imenom mandarina, v Ameriki pa kot tangerina. Skupaj s citronko in pomelom spada v rod citrusov. Izvorna mandarina izvira iz Japonske in Kitajske, v Sredozemlje pa je zgodna vrsta prišla mandarine iz Indije, pod imenom Citrus reticulata. Mandarina je najbolj poznana po tem, da je edina iz rodu citrusov sladkega okusa, saj sta ostala dva izrazito kiselkasta. Mandarina je tako zaradi svojega okusa zelo hitro postala  zelo priljubljen citrus.

    Mandarina je sredozemska rastlina, ki je ljubiteljica toplote, zato najbolj uspeva v toplem podnebju, v notranjosti Slovenije pa jo je potrebno v zimskem času zaščititi. Obiramo jih v jesenskem času. Najbolj nam koristijo, če jih zaužijemo sveže, lahko pa jih uporabimo za pripravo sokov, marmelad in tudi kot kandirano sadje. Če imamo mandarine, ki so BIO in niso škropljene, lahko uporabimo tudi olupke, ki jih posušimo.

    Več o mandarini in njenih lastnostih si lahko preberete TUKAJ.

    Zdravilne lastnosti

    Mandarina se najbolj odlikuje z vitaminom C, saj samo ena mandarina vsebuje polovico dnevnih človekovih potreb po tem vitaminu, ki med drugim krepi odpornost proti zimskim prehladom in virusom.
    Prisotnost vitamina A in folne kisline, kot tudi kalcija, magnezija in železa v mandarinah pomagajo regulirati krvni pritisk in raven holesterola v krvi.
    Vlaknine, ki imajo malo kalorij in veliko vode, nam dajejo občutek sitosti, pri tem uravnavajo odvajanje blata in izboljšuje aktivnost črevesja, ter ohranjajo našo linijo.
    Vitamin C, poleg skrbi za močan imunski sistem, spodbuja tudi tvorbo kolagena, ki ohranja napeto mladostno kožo. Vitamin A pa zavira proces staranja, zmanjšuje gubice. Zaradi vsebnosti pektina mandarine preprečujejo povišanje sladkorja v krvi, hkrati pa zmanjšujejo občutek lakote. 

    Priprava čaja in kopeli

    Olupki mandarine vsebujejo visoko koncentracijo zdravju koristnih snovi, zato jih lahko posušimo s pomočjo električnega sušilca, posušene zmeljemo v kavnem mlinčku in jih shranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.
    Prah uporabimo kot dodatek sokovom, smoothijem, čajem, sladicam, celo rižotam in testeninam.
    Čaj iz posušenih lupin mandarine izboljšuje prebavo, lajša jutranje slabosti nosečnicam in tudi potovalno slabost. Lupina mandarine prispeva k balansiranju sladkorja v krvi, pri razstrupljanju jeter in sproščanju po stresu. Pazimo, da uporabimo lupino ne škropljenih mandarin.

    Priprava čaja kot poparka

    Potrebujemo:

    • čajno žličko zmletih posušenih olupkov mandarine,
    • 250 ml vode.

    Zmlete olupke prelijemo v vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10 do 12 minut, nato čaj precedimo.

    Sušeno lupino mandarin lahko mešamo z drugimi čaji, najbolje pa se ujema s črnim čajem.

    Aromatična kopel

    Eterično olje mandarin pridobimo s hladnim stikanjem olupkov mandarin. Je nežne oranžne barve in ima močan sladkobni vonj. Vonj eteričnega olja deluje pomirjajoče in nam pomaga pri dobrem spancu. Eterično olje ima tudi odlične antiseptične lastnosti, zato ga lahko uporabimo za zdravljenje manjših ran in ureznin. Ko ga nanesemo na prizadeto mesto, pomaga uničiti bakterije in razkužiti rano.

    Kopel si pripravimo tako, da 10 kapljic eteričnega olja nakapljamo v polno kad tople vode in si privoščimo sproščujočo kopel.

    Za osvežitev prostora pa 1 – 2 kapljici eteričnega olja dodamo v izparilnik ali grelni kamen.

    5/5 - (1 vote)

    Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.