Mandarina (Citrus reticulata)

  Mandarina (Citrus reticulata) 1
  Deli naprej

  Mandarina (Citrus reticulata) je grm ali drevo iz rodu citrusov, ki izvira iz jugovzhodne Azije, to je iz Kitajske, kjer je dobila ime po visokih kitajskih uradnikih, ki so nosili oranžna oblačila in so se imenovali mandarini. V zgodovinskih virih je zapisano, da jih gojijo že 3000 let, v Evropo pa so jih prinesli arabski trgovci v 19. stoletju. Danes uspevajo po celem svetu, nekaj manjših nasadov pa uspeva tudi v Sloveniji. Največje pridelovalke mandarin so Španija, Turčija, Egipt in Maroko. Nam najbližji večji nasad mandarin je v dolini reke Neretve na Hrvaškem, kjer so nasad začeli saditi v letu 1933.

  Zdravilni učinki

  Mandarine vsebujejo topne sladkorje, provitamin A, veliko vitamina C, folno kislino, kalij, kalcij, magnezij, pektin, vlaknine in različne organske kisline. Zaradi veliko vsebnosti vitamina C, so mandarine idealne za preganjanje virusov in prehladnih obolenj.  Vitamin A, skupaj s folno kislino, kalcijem, magnezijem in železom nam uravnava krvni tlak in holesterol.  Zaradi nizkega glikemičnega indeksa, so kljub veliki količini sladkorja primerne tudi za sladkorne bolnike, saj sto gramov mandarin vsebuje le približno 45 kalorij. Mandarine pomagajo za odpravljanje razpoloženja in tesnobe. Za zdravljenje bolečega grla in kašljanja si lahko pomagamo z 50 g zmletih mandarininih olupkov (ne škropljenih), ki jih namočimo v domače žganje, steklenico pustimo stati 10 dni na temnem mestu, mešanico uživamo po eno žličko na dan po jedi, uživamo toliko časa, da simptomi minejo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Sadjarji in vrtnarji drevesu rečejo tudi mandarinovec, je ena od treh izvirnih vrst citrusov, ostala dva sta pomela in citrona. Mandarina  je ena od najbolj priljubljenih jesenskih in zimskih sadežev. Drevo zraste v višino 2 do 3 metre, nekatera drevesa tudi višje, ima majhne zelene dišeče liste in oranžne plodove, ki imajo zelo tanek dišeč olupek in se zelo enostavno olupijo. Odraslo drevo ima tudi od 400 do 600 sadežev.

  Uporaba

  Mandarine največ uživamo sveže, lahko jih posušimo, največ pa jih uporabimo v kulinariki za pripravo marmelad, napitkov in kompotov.

  Iz olupkov mandarin v industriji pridobivajo eterična olja, ki so živo rumene barve in blagodejno vplivajo na ljudi, ki trpijo zaradi tesnobe in pri težavah pri delovanju živčnega sistema. Uporabljamo jih po navodilu proizvajalca. Za sproščanje mišic je priporočljivo, da eterično olje dodamo v kopel. Če pri roki nimate eteričnega olja, si lahko pomagate tudi z olupki mandarine, ki oddajajo zelo prijeten, pomirjajoč vonj. Vonj mandarine lahko koristi tudi tistim, ki se spopadate z nespečnostjo.

  Olupki mandarin imajo aromatičen okus, so polni vitamina C in antioksidantov. Olupke mandarin, ki ne smejo biti škropljene. lahko posušimo, saj  vsebujejo veliko koncentracijo koristnih snovi, ko so suhe jih zmeljemo v kavnem mlinčku in jih uporabljamo za pripravo sokov, čajev in kot dodatek sladicam.

  Opozorilo!

  Olja iz mandarin ne smemo uporabljati za sončenje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.