Domači orehovec – ljudski zeliščni liker za prebavo in ščitnico

  Domači orehovec - ljudski zeliščni liker za prebavo in ščitnico
  Deli naprej

  V ljudski medicini orehov liker že stoletja uporabljajo kot naravno zdravilo za ščitnico in prebavne težave. Recept za izdelavo tega odličnega napitka lahko najdemo tudi v samostanskih zapisih in v zapiskih starih zeliščarjev, saj je stoletja služil kot univerzalni tonik za zdravo prebavo.

  Tudi danes številni uporabljamo orehovec pri želodčnih težavah ter kot naravno zdravilo proti slabokrvnosti. ne manjka pa niti v marsikaterem planinskem nahrbtniku.

  Orehovec je domači zeliščni liker, ki se pripravi iz mladih, še zelenih orehovih plodov. Nezreli orehovi plodovi, z mehko sredico, so bogat vir vitamina C in joda, zaradi česa so jih od nekdaj uporabljali za različne pripravke, ki pomagajo pri motnjah delovanja ščitnice, še posebej pri hipotirozi. Enako učinkovit je tudi pri blaženju prebavnih motenj, kot so driska, zaprtost, zgaga, napihnjenost, krči in želodčne okužbe.

  Oreh po mnenju mnogih prehranskih strokovnjakov spada med superživila. Razlog temu so so številne raziskave, s katerimi je dokazano, da so orehi dobra preventiva pri različnih rakavih obolenjih (predvsem pri raku prostate in raku dojk), pretežkim ljudem pomagajo pri hujšanju, ščitijo pred srčnimi obolenji in znižujejo holesterol. Maščobe, ki jih vsebuje oreh, pomagajo pri vzdrževanju normalne stopnje inzulina. Čeprav je orehe užitek grizljati namesto čipsa ali podobnih prigrizkov ali jesti sladice, ki ga vsebujejo, je oreh odličen tudi v kombinaciji z žganjem, saj lahko iz njega naredimo odličen orehov liker.

  Naberite orehove plodove, ko so še zeleni in se lotite izdelave tega odličnega likerja.

  Sestavine za izdelavo orehovega likerja

  • 12 mladih, zelenih orehov
  • 400 g sladkorja (uporabite lahko tudi rjavega ali 400 g medu)
  • štirje klinčki
  • limona, zrezana na kolute
  • liter domačega žganja

  Priprava domačega orehovega likerja

  • Orehe operite in zrežite na polovico, limono operite in narežite na kolutke ter oboje dajte v stekleno posodo s širokim vratom.
  • Orehom in limoni dodajte sladkor, klinčke in domače žganje ter dobro premešajte, da se sladkor raztopi.
  • Posodo dobro zaprite in postavite na sončno mesto za 40 dni.
  • Vsak dan posodo pretresite, vendar je ne odpirajte.
  • Po 40 dneh orehovec precedite skozi gazo in prelijte v steklenico. To hranite v temnem in hladnem prostoru.

  Uporaba orehovega likerja

  Pri težavah s ščitnico vsako jutro popijte kozarček (0,3 dl) orehovca.
  Pri želodčnih težavah popijte kozarček orehovega likerja zjutraj in zvečer.

  Na zdravje!

  Foto: Janja Žalik Jerebič


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.