Domače pastile zoper boleče in vneto grlo

  Domače pastile zoper boleče in vneto grlo 1
  Deli naprej

  Pri zdravljenju in blaženju bolečega in vnetega grla si lahko, med drugim, pomagamo tudi z doma pripravljeni pastilami. Zato, obogatite svojo domačo lekarno in si že ob prvih znakih bolečega in vnetega grla pripravite pastile po spodnjem receptu.

  Naravna pomoč zoper boleče in vneto grlo

  Naravnih načinov za lajšanje težav pri vnetem grlu in žrelu je več. Med drugim nam lahko učinkovito pomagata propolis in rdeča pesa, nikar ne pozabimo na žajbelj in vsestransko čebulo. Pa ingver, timijan, celo meta in še kaj bi lahko našteli. V enem izmed preteklih prispevkov ste si lahko prebrali kako pripraviti domače zdravilo zoper kašelj in boleče grlo iz medu in banane. Tokrat pa si pobližje poglejmo kako narediti domače pastile iz medu, limone in žajblja oziroma ingverja.

  Domače pastile zoper boleče in vneto grlo

  Sestavine za domače pastile:

  • 1 skodelica medu,
  • 2 žlici sveže iztisnjenega limoninega soka
  • 2 žlici močno koncentriranega žajbljevega ali ingverjevega čaja.

  Potrebovali pa boste še malo sladkorja v prahu.

  Za merico uporabite kar čajno skodelico. Kako pripraviti žajbljev ali ingverjev čaj, pa si lahko preberete v prispevkih: Ingverjev čaj in Žajbelj.

  Priprava pastil zoper boleče in vneto grlo

  Vse sestavine odmerimo v kozico in postavimo na štedilnik. Počasi segrevamo in med segrevanjem mešamo, da se vse sestavine dobro povežejo med seboj. Mešamo tako dolgo, da mešanica postane intenzivne barve jantarja. Vseskozi mešamo in segrevamo na srednji temperaturi.
  Zelo pomembno je, da kuhamo dovolj dolgo, sicer se pastile utegnejo kasneje sprijeti med seboj.

  Ko je zmes za pripravo domačih pastil zoper boleče in vneto grlo pripravljena, jo odstavimo s štedilnika in počakamo, da se malce ohladi. Ne preveč, le toliko, da jo lahko primemo z rokami.

  Medtem, ko čakamo, da se zmes za domače pastile ohladi, si pripravimo globok krožnik in nanj vsujemo malo sladkorja v prahu (približno 1-2 žlici). Pripravimo si še pladenj (ali kaj podobnega) in ga obložimo s papirjem za peko.

  Pastile oblikujemo tako, da z rokami zajemamo maso in oblikujemo manjše kroglice. Oblikovane kroglice povaljamo v sladkorju v prahu in jih eno poleg druge polagamo na površino, ki smo jo obložili s papirjem za peko.

  Po tem, ko smo oblikovali vse pastile zoper boleče in vneto grlo, jih pustimo, da se popolnoma ohladijo in strdijo. Šele nato jih shranimo v steklen kozarec in ga zapremo. Pazimo, da pokrov kozarca dobro tesni, saj morajo biti domače pastile nepredušno zaprte. V nasprotnem primeru bi se lahko pričele topiti in bi se sprijele med seboj (enako se bo zgodilo, če zmesi ne boste kuhali dovolj dolgo).
  Pastile hranimo v hladnejšem in obvezno suhem prostoru.

  Velja še opozoriti, da domače pastile niso primerne za mlajše otroke, saj bi zaradi pastil (bonbonov) lahko prišlo do zadušitve.

  Fotografija: Marjana Marodi.

  5/5 - (2 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.