Čaj in tinktura iz volčjega jabolka

  Čaj in tinktura iz volčjega jabolka 1
  Deli naprej

  Navadno volčje jabolko (Physalis alkekengi) je stara zdravilna rastlina, ki se je ohranila še iz časov starih Grkov in Rimljanov, saj so jo že takrat poznali tako kot zdravilno, kot tudi dekorativno rastlino. Ima tudi več ljudskih imen kot so: zlata jagoda, fizalis, pokalin, kitajska laterna, rdeča punčica, judovska češnja, divja češnja, moničnica,  pokalin,  scalnik, strojničica, bimbek, mešičje. Volčje jabolko je doma iz Južne Amerike, Kolumbije, Ekvadorja, Peruja in Čila, gojijo pa ga v Srednji in Južni Ameriki, Indiji, Avstraliji in tudi v Evropi, v nekaterih območjih pa ga najdemo tudi prosto v naravi.

  Uporaba plodov volčjega jabolka zelo ugodno vpliva na naš imunski sistem in je pravi vir zdravja in dobrega počutja. Več o volčjem jabolku, zdravilnih lastnostih si lahko preberete TUKAJ.

  Tokrat pa poglejmo kako iz posušenih jagod skuhamo čaj in pripravimo tinkturo.

  Sušenje

  Jagode, ki jih izluščimo iz lampijončka, lahko uživamo surove, jih namočimo v alkohol ali pa jih posušimo in zobamo suhe ali iz njih skuhamo čaj.

  Jagode sušimo v zračnem, senčnem prostoru, za hitrejše sušenje si lahko pomagamo z ventilatorsko pečico ali električnim sušilnikom sadja in zelenjave. Pri tem pazimo, da temperatura ne preseže 40 °C. Posušene jagode hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil. Uživamo lahko suhe ali pa iz njih skuhamo čaj.

  Čaj iz jagod volčjega jabolka

  Čaj iz jagod volčjega jabolka je dobrodošel pri  zaščiti pred gripo in prehladnimi obolenji, poskrbi tudi za zadostno količino vitaminov, ki jih naše telo potrebuje in s tem nas zaščiti pred spomladansko utrujenost.

  Čaj lahko pripravimo v obliki prevretka, zanj pa potrebujemo:

  • 20 g posušenih jagod,
  • 500 ml hladne vode.

  Jagode prelijemo s hladno vodo in vse skupaj zavremo ter pustimo vreti na zmerni temperaturi 3 do 5 minut, nato čaj precedimo in popijemo po dve skodelice na dan. Med kuhanjem se veliko C vitamina izgubi, ostanejo pa vse druge  koristne snovi vitamina A.

  Tinktura iz jagod volčjega jabolka

  Tinkturo lahko enostavno pripravimo sami iz:

  • 1 l domačega 40% do 50% žganja (uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni),
  • 200 g posušenih jagod.

  Jagode namakamo v alkoholu 3 do 4 tedne in jih med tem večkrat pretresemo, nato jih precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem, neogrevanem prostoru.

  Tinkturo uporabljamo namesto posušenih jagod, enako kot prevretek tako, da 10 do 15 kapljic tinkture razredčimo v 200 ml mlačne vode.

  Učinek napitka je enak kot pri kuhanju čaja, je pa uporabnost tinkture, ki je pravilno shranjena, daljša od samih posušenih jagod, saj jo lahko hranimo tudi 2 do 3 leta.

  Opozorilo

  Volčje jabolko moramo nabirati, ko dozori in dobi lepo oranžno barvo, okus pa je sladko kiselkast, saj nedozorele zelene jagode vsebujejo strupeni alkaloid, ki je zdravju škodljiv.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.