6 načinov kako si pomagati pri zamašenih sinusih

  6 načinov kako si pomagati pri zamašenih sinusih
  Deli naprej

  Obstaja kar nekaj enostavnih načinov, spodaj jih bomo našteli 6, kako si pomagati pri zamašenih sinusih, na kaj moramo biti še posebej pozorni in kako si lahko z enostavnimi dejanji pomagamo in tudi omilimo simptome sinusitisa.

  Kaj sploh so sinusi? Sinusi so z zrakom napolnjene obnosne votline v kosteh obraznega dela glave. Prekriti so z dihalno sluznico, ki je podobna nosni.

  Vnetje sinusov ali sinusitis spremljajo naslednji simptomi:

  • zamašen nos,
  • bolečina v zgornjem delu čeljusti, za očmi in čelu,
  • glavobol,
  • grlo napolnjeno s sluzjo,
  • kašelj,
  • utrujenost in slabo počutje,
  • povišana telesna temperatura.

  Sinusitis je lahko posledica padca imunskega sistema, prehlada, virusne ali bakterijske okužbe. Virusnemu vnetju sinusov rado sledi še bakterijsko vnetje, saj se sinusi zaprejo in niso prehodni, tako pa se v njih ustvari toplo, vlažno in nečisto okolje, ki ga bakterije naravnost obožujejo.

  Kako si pomagati pri zamašenih sinusih

  1. zadostna hidracija

  Zadostna količina zaužite tekočine je že nasploh zelo pomembna, v času, ko imamo vnete sinuse, pa še toliko bolj, saj se votlina zaradi vnetja zapre. Če popijemo več tekočine (voda, čaj, juha, tudi tekočina v sadju, zelenjavi), to pomaga sprostiti ali vsaj omiliti stanje. Če imate tudi sicer težave s tem, da ne popijete zadostni tekočine, morda ni slaba ideja, da s seboj nosite stekleničko z vodo ali pa si le-to ”nastavite” na delovno mizo ali kam drugam v vaši bližini, da vas opomni, da je potrebno piti.

  2. privzdignite vzglavje

  Da se sprostijo in očistijo dihalne poti, bo pomagalo tudi privzdignjeno vzglavje, medtem ko ležite. Če ne gre drugače, si pomagajte z dodatno blazino. Če glava med spanjem ne bo privzdignjena, pa lahko zjutraj pričakujete še bolj zamašene sinuse kot pred spanje.

  3. inhalacije

  Inhalacije so pri zamašenih sinusih zelo blagodejne. Pomagajo odmašiti zamašen nos in sinuse, hkrati pa poskrbijo, da sta sinusna in nosna votlina navlaženi. Za to pravzaprav ne potrebujete nobenih posebnih pripomočkov, le večji lonec, v katerem poste pripravili tekočino za inhaliranje in večjo brisačo ali odejo s katero se boste pokrili med inhaliranjem. Seveda si lahko pomagate tudi z inhalatorjem, če ga imate. Na tržišču so dostopni najrazličnejši. Tudi tuširanje z vročo vodo in vdihavanje pare bo pomagalo.

  4. topli obkladki

  Podobno kot inhalacije, bodo tudi topli obkladki prinesli olajšanje. Toplo in vlažno brisačko si položite na obraz tako, da vam bo prijetno (in boste še vedno lahko dihali skozi usta), pomagala bo pri vlaženju sluznice in zmanjšala vnetje ter otečenost sinusov. Tako se bodo dihalne poti nekoliko sprostile in boste lažje zadihali.
  Topel obkladek imejte na obrazu kakor dolgo vam ustreza (vmes ga seveda zamenjajte, da bo še vedno topel), večkrat dnevno.

  5. eterična olja

  Eterično olje evkaliptusa je zelo učinkovito pri blaženju simptomov. Pazite, da uporabite naravno olje in ne sintetičnega. Eterično olje evkaliptusa, ne  le da omili simptome, ampak deluje tudi proti proti bakterijsko. Lahko ga dodate vodi za inhaliranje ali pa z njim napojite npr. papirnat robček, ki ga položite na blazino, da boste vdihavali njegov vonj.

  6. izpiranje s fiziološko raztopino

  Izpiranje nosu in sinusov s fiziološko raztopino spodbuja čiščenje in odstranjevanje odvečnih sluzi, tudi bakterij. Olajša dihanje in preprečuje zamašenost nosu.

  To je le nekaj načinov kako si pomagati pri zamašenih sinusih. Preberete tudi: naravna pomoč pri težavah s sinusi.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.