10 naravnih rešitev za vneto grlo

  10 naravnih rešitev za vneto grlo 1
  Deli naprej

  Čeprav je vneto pravzaprav naše žrelo, in ne grlo, pogovorno zelo radi rečemo, da nas boli grlo. Ko nas boli in praska po grlu, je oteženo požiranje in so morebiti vneti tudi mandlji, nam narava ponuja rešitve. V nadaljevanju smo za vas izbrali 10 naravnih in preprostih rešitev za pomoč pri vnetem grlu.

  1. Grgranje slane vode

  Zelo enostaven in učinkovit način za lajšanje tegob z vnetim žrelom je grgranje slane vode.
  V kozarcu vode (2-2,5 dl) raztopite poravnano čajno žličko soli. Grgrajte nekaj sekund in nato slano vodo izpljunite (vedno, ko grgrate, morate tekočino izpljuniti!). Slano vodo grgrajte večkrat dnevno. V kolikor bi vam sama slana voda delala prehude težave, ji lahko dodate žličko medu, ki prav tako deluje protivnetno. Grgranje slane vode pomaga pri uničevanju bakterij in zmanjša oziroma pozdravi vnetje žrela, pa tudi mandljev, v kolikor so le-ti otečeni. Hkrati pa izboljša vlaženje sluznice.

  Zelo učinkovito je tudi grgranje slane vode, kateri primešamo malo sodebikarbone, saj sodabikarbona še dodatno pomaga pri uničevanju bakterij in nastajanju oziroma širjenju glivic.

  2. Grgranje jabolčnega kisa

  Vam ideja o grgranju slane vode ni najbolj všeč? Potem kozarcu vode raje dodajte žličko ali dve jabolčnega kisa in grgrajte. Jabolčni kis pomaga pri razgrajanju sluzi v grlu, hkrati pa deluje tudi antibakterijsko. Postopek lahko ponovite večkrat na dan, med grgranji pa poskrbite za zadostno količino popite vode oziroma tekočine.

  3. Žajbelj

  Žajbelj je najverjetneje prvo zelišče, ki nam pride na misel, ko teče beseda o vnetem žrelu in mandljih. V ustih lahko prežvečite list žajblja ali pa si skuhate žajbljev čaj (recept zanj najdete TUKAJ), katerega lahko bodisi popijete ali grgrate.

  4. Kamilica

  Tudi kamilica je naša zaveznica v času prehlada, vnetega grla. Deluje protivnetno in pomiri vneto in razdraženo grlo. Čaj lahko pijemo ali grgramo. Več o kamilici si lahko preberete TUKAJ.

  5. Poprova meta

  Poprova meta ima odlične protivnetne in antibakterijske lastnosti. Pomaga pri izkašljevanju, čiščenju pljuč.
  Velja opozoriti, da poprova meta ni primerna za uživanje v nosečnosti, prav tako ne za otroke do 5 leta starosti.

  6. Domače pastile

  Domače pastile so odlična alternativa kupljenim pastilam zoper vneto grlo. Pastile iz medu, limone in žajblja (ali ingverja) bodo olajšale bolečino in zmanjšale vnetje. Recept, kako jih pripraviti, najdete TUKAJ.

  7. Kokošja juha

  Naj zveni še tako klišejsko, ampak kokošja juha nas bo, ne samo da okrepila, ko smo bolni in prehlajeni, ampak pomagala tudi v primeru vnetja žrela in ustne votline. Recept, kako jo pripraviti, najdete TUKAJ.

  8. Česen

  Da je česen naravni antibiotik čivkajo že vrabci na strehah. Za lajšanje tegob z vnetim grlom potrebujete strok česna, ki ga prerežete na pol in ga položite na notranjo stran lic (na vsako stran pol česnovega stroka) in sesajte, kot bi lizali pastile za boleče grlo. Če vam uspe, ga lahko še malo prežvečite, nato pa izpljunite. Zadostuje že strok česna na dan.

  9. Zadostna hidracija

  Zelo pomembno je, da popijemo zadosti tekočine, ko imamo vneto žrelo, šenekoliko več kot običajno. Lahko je to voda, lahko pa zeliščni čaji.

  10. Vlaga v zraku

  Poskrbite za zadostno vlago v zraku. To še posebej velja za otroško sobo ali spalnico. Pri tem si lahko pomagate z vlažilci zraka, nekateri imajo celo možnost dodajanja eteričnih olj (npr. poprove mete).  Vlažilec zraka bo zmanjšal bolečino.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.