Zdravilni pripravki iz rdeče (gozdne) jagode

  Zdravilni pripravki iz rdeče (gozdne) jagode 1
  Deli naprej

  Jagodnjak, rdeča jagoda (Fragaria vesca), pri nas najbolj poznana kot gozdna jagoda, ki ima tudi več ljudskih imen kot so, gozdni rdeči jagodnjak, prava rdeča jagoda, rdeča smokvica, troskva ali trstek.

  V ljudski medicini so liste jagodnjaka uporabljali kot blago krepčilo proti driski, mlade liste pa tudi kot nadomestek za običajni zeleni čaj.  Že v 15. stoletju so jo pričeli gojiti, danes pa poznamo že mnogo vrst gojenih sort, ki dajejo zelo velike plodove, vendar so še vedno najbolj okusne navadne gozdne jagode, ki imajo poleg tega tudi izredno prijeten vonj. Rastlina je zelo razširjena v zmernem pasu Evrope in Azij

  Več o gozdni jagodi si lahko preberete tukaj.

  Uporaba v zdravilne namene

  Pomen svežih jagod v prehrani

  Gozdne jagode so bogate z vitaminom C, njegova prisotnost pa je odvisna, s koliko sonca je bila jagoda obsijana. Vsebujejo še sladkor, sadne kisline, kalcijeve in železove spojine.
  Sveže jagode pomirijo, osvežijo in čistijo kri, krepijo ves organizem, tudi ledvična obolenja. Lahko jih vključimo tudi v dieto sladkornih bolnikov, saj je v jagodah polovica sadnega sladkorja.

  Čaj gozdne jagode

  Pripravimo lahko zavretek iz posušenih listov.  Zanj potrebujemo:

  • dve čajni žlički zdrobljenih posušenih listov,
  • 200 ml mrzle vode.

  Pripravimo ga zako, da posušene liste damo v hladno vodo in pristavimo na štedilnik, ko zavre, odstavimo in pokrijemo kozico ali čajnik in pustimo čaj, da stoji 10 minut, nato ga precedimo. Takšen čaj nam pomaga pri čiščenju krvi, driski. Če ga grgramo, bo pomagal tudi pri zdravljenju gnojne angine. Količina popitega čaja ni omejena.

  Lahko pa si pripravimo tudi prevretek – bodisi iz mešanice listov in korenin ali samo korenin.

  Za prevretek iz mešanice listov in korenin potrebujemo:

  • 2 žlici posušene mešanice listov in korenin,
  • 1 liter hladne vode.

  Prevretek naredimo tako, da damo čajno mešanico v hladno vodo in zavremo, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo vreti 10 do 15 minut.
  Takšen pripravek pomaga pri umivanju utrujenih rok in nog, ali za umivanje raznih razjed in poškodb.

  Za prevretek iz korenin gozdne jagode pa potrebujemo:

  • 30 g posušenih korenin,
  • 1 liter hladne vode.

  Zel prav tako damo v hladno vodo in zavremo, ko zavre pustimo vreti še 12 do 15 minut, nato čaj  pokrijemo in pustimo nekaj časa počivati, precedimo. Pijemo ga po požirkih čez dan.
  Čaj iz korenin čisti ledvica, pomaga pri vnetju jeter in lajša simptome zlatenice.

  Uporaba gozdne jagode v lepotne namene

  Uporabna je tudi v lepotilne namene, saj je sok iz svežih gozdnih jagod naravno poživljajoče sredstvo za nego kože obraza.
  Pripravek, masko naredimo tako da, dvema žlicama svežega jagodnega soka dodamo petnajst kapljic ne zavretega mleka, s to tekočino si zvečer namažemo obraz, ki ga zjutraj  umijemo z mlačno vodo.

  Opozorilo

  Ljudje, ki imajo rahlo mrzlico, ali so na jagode alergični, jih ne smejo uživati.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.