Repa – za prehrano in zdravje

  Repa - za prehrano in zdravje 1
  Deli naprej

  Naši predniki so repo, Brassica rapa,  poznali že pred prihodom krompirja in spada, skupaj z zeljem, med stare evropske kulturne rastline. Rasla je skoraj povsod in so jo uporabljali za prehrano ljudi in živali, tako med revnim prebivalstvom kot tudi med meščani. Zelo zgodaj so ugotovili tudi vse njene zdravilne lastnosti in učinke. Zato nikar ne pozabite na repo in jo vključite v svojo prehrano.

  Zdravilni in koristni učinki repe

  Za ohranjanje zdravja moramo pri uživanju upoštevati tudi količino zaužite repe, saj lahko odrasla oseba zaužije največ 300 gramov repe dnevno v različnih oblikah – bodisi surovo, kisano, kuhano ali pečeno.

  Tudi njeni nazdezmni deli so užitni in koristni za naš organizem, saj vsebujejo veliko vitaminov; C, K, A, kalcij in lutein. Uporabljamo mlade liste, ki jih lahko pripravimo v solati, s toplotno obdelavo in kuhanjem izgubimo veliko koristnih vitaminov in sestavin.

  Repa (Brassica rapa),  znižuje pojav debelosti, sladkorne bolezni in bolezni srca in ožilja, deluje razkužilno, čisti sečne poti, je diuretik, poživlja žleze, vpliva na presnovo, z žveplovimi spojinami koristno učinkuje na dihala, ožilje, razmaščuje, čistilno vpliva na kri. Pospešuje in ureja prebavo, pravimo, da nas repa čisti, preprečuje tudi razvoj raka.
  Repa je prava zakladnica balastnih snovi, z zelo malo ogljikovih hidratov in beljakovin, pa skoraj nič maščobami. Vsebuje pa največ vitamina C, B1, B2 in folno kislino. Bogata je tudi s kalijem in kalcijem, natrijem, fosforjem, magnezijem in železom. Antioksidanti, ki jih repa vsebuje, zavirajo in preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih obolenj, zavirajo pa tudi proces staranja.

  Uporaba repe v zdravilne namene

  Sok iz repe

  Za zdravljenje prehlada in kašlja si pripravimo sok iz repe.

  Repo, ki jo operemo in jo na ročnem strgalniku naribamo ali nastrgamo, zavijemo v svileno ruto ali gazo in iz nje iztisnemo sok, tekočini dodamo med v razmerju 1:1 ter dobro premešamo in zaužijemo 2 do 3 krat na dan po eno žlico.
  Sok iz repe nam bo tudi pomagal zmanjšati apetit, če ga bomo v količini 3 žlice zaužili tik pred glavnim dnevnim obrokom, obenem pa bo poskrbel še za naravno razkužitev ustne votline in zdrave dlesni.

  Sok iz repe in korenja

  Kozarec mešanice soka iz repe in korenja, ki ga v razmerju 1:1 dnevno popijemo, pozitivno vpliva na obolele sklepe, za redno čiščenje organizma, boljše počutje in uravnava prebavo. Sok si pripravimo tako, da repo in korenje naribamo ali pa nastrgamo, ju zavijemo v gazo in stisnemo, lahko pa si pomagamo z električnim sokovnikom za hladno stiskanje sadja in zelenjave.

  Obkladek proti protinu

  Repo dobro operemo, jo skuhamo in zmečkamo, da dobimo maso, ki jo ohlajeno zavijemo v gazo in jo kot obkladek nanesemo na boleča mesta, obkladek zamenjamo 2 do 3 krat na dan.

  Za odpravljanje zobobola

  Repo naribamo, dodamo 250 ml vode in jo kuhamo 12 do 15 minut, nato jo precedimo skozi svileno ruto ali gazo, tekočino ohladimo na sobno temperaturo in z njo izpiramo usta večkrat dnevno, dokler se bolečina ne umiri.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.