Vrtnica kot zelišče

  Vrtnica kot zelišče 1
  Deli naprej

  Vrtnice so očarljivi cvetni grmi, ki nas v toplejših mesecih razveseljujejo s svojimi krasnimi in opojno dišečimi cvetovi. Poznamo mnogo vrst vrtnic. Cvetijo vse od junija (lahko tudi prej, če je topla pomlad) pa tja do jeseni. Vrtnica že od nekdaj velja za zdravilno rastlino, v današnjih časih pa jo gojijo predvsem zaradi pridobivanja rožnega olja, ki je zelo dragoceno.
  Spoznajmo danes vrtnico kot zelišče, zdravilno rastlino.

  Vrtnica

  Cvetne liste vrtnice, Rosa centifolia, nabiramo takrat, ko najbolj cvetijo. Nabiramo jih samo v suhem in lepem vremenu, po tem, ko že nekaj dni ni deževalo. Cvetne liste posušimo na hitro in jih hranimo v dobro zaprtih posodah, lahko tudi steklenih kozarcih. Vrtnice, ki jih uporabljamo v zdravilne namene ne smejo biti gnojene z umetnimi gnojili ali škropljene s pesticidi.

  Zdravilni učinki vrtnice

  Pripravimo lahko najrazličnejše pripravke. Najbolj poznan je seveda čaj iz cvetnih listov vrtnice(lahko ga sladimo z medom), ki deluje kot blago odvajalo. Čaj pomaga tudi zoper zlatenico in pomaga ženskam, ki imajo zelo močne mesečne krvavitve, pomaga tudi pri močnem belem toku.
  Omili tudi vrtoglavico, omedlevico in glavobol. Zoper glavobol si lahko s cvetnimi listi vrtnice pomagamo tudi tako, da si pripravimo hladen obkladek, ki ga položimo okoli glave.
  Čaj blagodejno vpliva tudi na srce, saj ga krepi. Krepi in pozitivno vpliva tudi na jetra in prebavila. Krepi pa tudi živce. Vsi, ki trpijo za boleznimi pljuč naj pijejo takšen čaj. Pomagal jim bo.

  Preliv iz cvetnih listov vrtnice kateremu dodamo malo medu čisti kri.

  Če cvetne liste skuhamo v vinu, dobimo zdravilo in poživilo za utrujeno, oslabelo telo. Takšen pripravek lajša tudi bolečine v spodjem delu telesa. Če pa si z vinom izplakujemo usta, bomo pregnali in omilili zobobol.

  Obkladki iz cvetnih listov vrtnice pa niso v pomoč le pri lajšanju glavobola, ampak, če jih polagamo na oko, preženejo tudi bleščavico. V ta namen lahko uporabimo tudi sveže cvetne liste. Sveži cvetni listi (kot obkladek) se dobro obnesejo tudi pri zdravljenju šena na obrazu (šen – akutno vnetje kože).

  Vrtnica velja tudi za staro ljudsko zdravilo zoper bolečine v ušesih. V ta namen v uho kanemo nekaj kapljic toplega prevretka. Pri čemer smo zelo pazljivi, da prevretek ni prevroč. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do trajne poškodbe sluhovoda.

  S poparkom iz cvetnih listov splakujemo usta za lajšanje težav z aftami v ustih. Pri vnetem grlu pa ta isti poparek grgramo.

  Vsem, ki so dlje časa jemali antibiotike in so si tako uničili črevesno floro, se priporoča rožna kura. In sicer naj vsak dna pred jedjo popijejo po eno skodelico čaja iz cvetnih listov vrtnice.

  Lahko se pripravi tudi kopel iz rožnih cvetov vrtnice, ta bo pomagala predvsem revmatikom.

  Listi namočeni v žganju pa pomagajo pri odpravljanju prhljaja z lasišča, aken in zdravljenju ran ter zvinov.  Če pa cvetne liste namočimo v oljčnem olju dobimo krasno sredstvo zoper opekline, ozebline, kožne razpoke in rane.

  Ko boste naslednjič občudovali cvetove vrtnice se le spomnite na to, kakšno zdravilno moč skrivajo v sebi.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.