Virginski nepozebnik (Hamamelis virginiana)

  Virginski nepozebnik (Hamamelis virginiana) 1
  Deli naprej

  Virginski nepozebnik (Hamamelis virginiada) so indijanski ranocelniku v Severni Ameriki uporabljali kot zdravilno rastlino že pred prihodom Krištofa Kolumba v Ameriko. Priseljenci iz Evrope, ki so z odkritjem Amerike začeli prihajati  na ta kontinent, so hitro ugotovili zdravilne lastnosti nepozebnika in ga prenesli tudi v Evropo, kjer so ga zaceli tudi gojiti.
  Virginski nepozebnik je lahko tudi okrasno drevo, saj cveti v času ivja in snežnih padavin in kot takšno je lahko tudi čudovito okrasno drevo.

  Zdravilni učinki

  Nepozebnik vsebuje veliko čreslovine, flavanoide, grenčine, listi pa tudi eterična olja, uporabljamo ga zunanjo in notranjo uporabo.
  Zaradi zdravilnih vrednosti, ki jih vsebuje, si lahko blažimo vnetja, zaustavljamo zunanje in notranje krvavitve, krči žilice, oži pore, pomaga pri ekcemih, varuje pred okužbo ran in poskrbi, da se rane hitreje zacelijo. Zelo učinkovito zdravi modrice in vnete otekline, pa tudi krčne žile. Umirja drisko in pomaga pri zdravljenju griže.

  Nabiranje in shranjevanje

  Virginski nepozebnik je drevesni posebnež, saj začne cveteti takrat, ko se začne narava pripravljati na zimsko spanje. Zraste v obliki grma ali drevesa, tudi do šest metrov visoko. Olesenelo deblo in veje imajo rjavo skorjo, listi pa so temno zeleni in dolgi od 5 do 15 centimetrov, cvetovi se odpirajo v zimskem času in so rumeni, drobni, razcefrani in se odpirajo na tankih vejicah. Za sušenje nabiramo cvetove v zimskem času, poleti liste, v jesenskem času pa lubje in skorjo iz vejic ali dreves. Nabrane liste in cvetove sušimo na zračnem suhem prostoru, za sušenje lubja pa lahko uporabimo tudi električni sušilec za hitrejše in kvalitetnejše sušenje. Posušene cvetove, liste in skorje hranimo ločeno v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil, njihova uporaba je najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Prevretek
  Pripravimo ga tako, da dve žlici posušenih listov nepozebnika prelijemo z 250 ml vrele vode, počakamo 15 minut, nato čaj precedimo in ohladimo, uporabljamo ga za umivanje obolelih in poškodovanih mest, pri raztrganinah, zvinih in pikih žuželk.

  Za pripravo obkladkov pripravimo prevretek iz nepozebnika, uporabimo posušene liste, cvetove in skorjo. Obkladek uporabljamo pri vnetjih ven in krčnih žil, pikih žuželk. Obkladke lahko pripravimo tudi iz cvetov tako, da z vrelo vodo prelijemo dve žlički cvetov ter pustimo stati 15 minut, nato precedimo in ohladimo. S prevretkom lahko tudi umivamo obolela mesta.

  Poparek
  Ki ga pripravimo za notranjo uporabo, pripravimo iz mešanice posušenih cvetov, listov in skorje.

  In sicer 10 g mešanice prelijemo z 1000 ml vrele vode, počakamo 8 do 10 minut, precedimo in popijemo do dve skodelice delno ohlajenega čaja dnevno.

  Tinkturo
  Pripravljamo iz zdrobljenega posušenega lubja. Naredimo jo iz 200 g lubja in 1000 ml domačega 40%  žganja, pustimo namakati 10 do 12 dni v temni steklenici. Za mazanje krčnih žil si pripravimo mešanico iz 20 ml tinkture in 100 ml vode.

  V lekarnah in specializiranih trgovinah lahko kupimo tudi pripravke v obliki kapsul, krem, mazil in tinktur, ki jih uporabljamo po navodilu proizvajalca in farmacevta.

  Opozorilo

  Tinktura, ki si jo pripravimo iz lubja, je lahko škodljiva za občutljivo kožo. Med nosečnostjo ali dojenjem ne jemljite pripravkov nepozebnika za notranjo uporabo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.