Rožlin (alcea rosea)

  Rožlin (alcea rosea)
  Deli naprej

  Rožlin (alcea rosea) je dvoletna ali tudi večletna rastlina, ki so jo v Evropo prinesli iz Kitajske v 15. stoletju in so jo najprej naselili v pokrajinah balkanskega polotoka in na Kreti. Njegova avtohtona sorodnika iz naših krajev sta navadni in gozdni slezenovec; vse tri rastline v tradicionalnem zdravilstvu, poleg naštetih težav se uporabljajo tudi za blaženje kožnih vnetij in želodčni ter črevesni katar. Rožlin je dobil tudi slovenska ljudska imena kot so popel, litija in meček. V ljudskem zdravilstvu so rožlin gojili zaradi sluzi, ki se nahajajo v cvetovih in vsebujejo zdravilne učinkovine, ki blažijo katarje zgornjih dihalnih poti, blaži tudi kašelj in pomaga pri vnetju ust in grla.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Rožlin je rastlina pri kateri se največ uporabljajo cvetovi, ki vsebujejo veliko sluzi in ga uporabljamo največ v različnih čajnih mešanicah, iz njega si pripravimo napitke za blaženje prehladnih obolenj. Dobivamo tudi barvila za farmacevtsko in prehrambno industrijo.

  Nabiranje in shranjevanje

  Rožlin je ljubitelj sončnega, normalno vlažnega rastišča in ob dobrih pogojih za rast, zraste v višino tudi od 180 do 200 cm, ima velike cvetove, tudi do  10 cm premera, zelo različnih barv, od belih pa do škrlatno rdeče barve. Rožlin cveti od junija do septembra, cvetovi so enakomerno in izmenično razporejeni po steblu tako, da je cvetoča rastlina tudi lep dekorativni okras vrta. Za nabiranje uporabljamo posamezne cvetne liste, ki jih naložimo na pladenj v enojni plasti. Sušiti jih moramo naravno, v senčnem zračnem prostoru čim hitreje, da ne izgubijo barve, zato je tudi priporočljivo, da liste cveta nabiramo sredi dneva, ko so cvetovi brez vlažnosti in se tako tudi hitreje posušijo. Posušene cvetne liste hranimo v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil, uporabnost je najmanj 6 mesecev.

  Uporaba zelišča

  Preliv pripravimo iz vseh rastlin, ki vsebujejo sluzi in jih ne smemo kuhati, zato pripravimo hladni namok tako, da dve čajni žlički zeli prelijemo z 250 ml hladne vode, lonček pokrijemo in pustimo stati najmanj 2 uri, lahko tudi preko noči. Iz cvetov rožlina, iz katerih si pripravimo hladni namok si lajšamo vse težave, ki jih imamo z kašljem in vnetjem ust in grla. Čaj, ki smo ga pred uživanjem segreli na primerno temperaturo, pijemo po požirkih, dve do tri skodelice dnevno.

  Čaj, ki smo ga pripravili kot preliv, lahko uporabljamo kot obkladek pri čiščenju obrazne kože, ki ima različna vnetja, srbečo, suho ali mastno kožo in za ohranjanje mladostne sveže kože.

  In še zanimivost, cvetovi rožlina se uporabljajo tudi kot neškodljivo barvilo za zdravila in napitke.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.