Gozdni slezenovec (Malva sylvestris)

  Gozdni slezenovec (Malva sylvestris)
  Deli naprej

  Gozdni slezenovec (Malva sylvestris) izvira iz Južne Evrope in Azije in je ena najstarejših rastlin na svetu. Zapiske o uporabi slezenovca so odkrili že iz leta 700 p.n.š., saj so antični grški in rimski zdravniki že poznali njegovo zdravilno moč tako za zunanjo uporabo, v obliki obkladkov pri ranah in tudi notranjo uporabo proti strupom. Rastlina ima tudi druga slovenska ljudska imena, ki so se ohranila skozi stoletja: črni klobuk, divji papel, divji slez, divja škura, popel, slezen, solzena, škurva. Nekateri gojitelji rastlin poznajo gozdni slezenovec tudi po imenu malva.

  Nabiranje in shranjevanje

  Slezenovec je dvoletna ali trajna rastlina, brez posebnega vonja, ki zraste tudi do 120 cm visoko. Stebla olesenijo in so pokrita z drobnimi grobimi dlačicami. Listi, ki poženejo iz stebla, imajo dolge peclje in so okrogle ali srčaste oblike, ob njih pa zrastejo cvetovi, ki so škrlatno rdeče barve z temnejšimi vzdolžnimi progami. Cveti od junija do oktobra in ko odcvetijo, se cvetovi obarvajo modro.

  Uporabni deli rastline so listi in cvetovi, ki jih nabiramo v času cvetenja, nabiramo jih v čistem okolju stran od prometnih cest in industrije. Cvetove in liste sušimo ločeno, v senčnem zračnem prostoru, da se cvetovi in listi hitreje posušijo, si lahko pomagamo z električnim sušilcem za sušenje sadja in zelenjave, pri tem moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C. Posušene cvetove in liste shranimo ločene, v zaprti posodi, ki je primerna za shranjevanje živil in so uporabni najmanj eno leto. Cvetove lahko uporabljamo zaradi čudovite rdeče barve tudi za dekoracijo čajnih mešanic.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Gozdni slezenovec (Malva sylvestris)vsebuje zdravilne sluzi, teh je 6 do 8 % in je bogat z vitamini A, B1, B2, C, in E, aminokisline in tanine, listi vsebujejo tudi čreslovine in flavonoide. Rastlino uporabljamo pri vnetju ustne votline, žrela, sluznice želodca in črevesja. Zaradi prisotnosti sluzi, ga lahko uporabljamo za pomirjanje srbeče in vnete kože v obliki čajev ali obkladkov.

  Priprava čajev

  Preliv iz posušenih listov pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih listov prelijemo z 250 ml hladne vode in počakamo najmanj dve uri, nato čaj precedimo, lahko tudi pogrejemo. Pijemo ga lahko večkrat dnevno za blažitev vnetja ustne votline, žrela, želodca in črevesja.

  Preliv iz posušenih cvetov pripravimo iz treh čajnih žlic zdrobljenih cvetov, ki jih prelijemo z 250 ml hladne vode in počakamo najmanj dve uri, nato čaj precedimo, lahko tudi pogrejemo. Uporabljamo ga za enake zdravstvene težave kot čaj iz listov.

  Pri uporabi gozdnega slezenovca za zunanjo uporabo: dve žlici posušenih listov prelijemo z litrom hladne vode in prav tako pustimo stati nekaj ur, za pomirjanje srbeče in vnete kože.

  OPOZORILO

  Uporaba gozdnega slezenovca se pri otrocih, nosečnicah in doječih mamicah odsvetuje. Zaradi sluzi, ki jih slezenovec vsebuje je priporočljivo, da ne zaužijemo čaja istočasno z ostalimi zdravili.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.