Navadni slez – Althaea officinalis

  Navadni slez - Althaea officinalis
  Deli naprej

  Navadni slez je od 60 – 200 cm visoka trajna rastlina, ki ima v zemlji dolgo, debelo rumenorjavo korenino. Iz korenine požene več do meter visokih stebel, ki so obdane z dlačicami. Lepi beli ali svetlorožnati cvetovi poganjajo na vrhu stebla iz listnih pazduh. Plod je suh, glavičast, sestavljen iz 10 do 18 enosemenskih plodičev. Cveti od junija do septembra.

  Druga imena za navadni slez

  ajbiž, slezen

  Kje raste navadni slez?

  Navadni slez raste gojen po vrtovih in nasadih ter podivjan po rečnih dolinah, posebno pa mu godijo globoka in vlažna tla.

  Učinkovine

  Sluzi, pektine, škrob, sladkor, čreslovine, eterično olje v listih

  Kdaj navadni slez nabiramo?

  Slez cveti od junija do septembra in takrat cvetove tudi nabiramo. Spomladi listov ne smemo nabirati, ampak šele po cvetenju, ker takrat vsebuje najmanj sluzi.

  Kaj nabiramo?

  Cvetove, liste in korenine.

  Učinkovanje in uporaba navadnega sleza

  Sestavine v slezu, zlasti sluzi učinkujejo tako, da redčijo sluz v dihalih, zato slezove korenine uporabljamo kot uspešno zdravilo zoper katarje in prehlade dihal, kašelj, naduho, jetiko in hripavost. Uporabljamo ga tudi za vnetja v prebavnem traktu, čezmerno želodčno kislino in neugodja ali nadraženosti ustne votline, želodca in dvanajstnika.

  Opombe

  • Slez znižuje krvni sladkor, zato lahko vpliva na delovanje zdravil za uravnavanje krvnega sladkorja.
  • Liste sleza lahko skuhamo in jemo kot zelje, vršički listov pa so dobri v solati.

  Foto: Karelj


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.