Rabarbara (Rheum officinale in Rheum palmatum)

  Rabarbara (Rheum officinale in Rheum palmatum) 1
  Deli naprej

  Rabarbara (Rheum officinale in Rheum palmatum) imata enake zdravilne učinke, pri nas ju poznamo tudi pod imeni kozji rep, revenj in prava rabarbara. Po ljudskem izročilu se rabarbara uporablja proti driski, kot tudi proti zaprtju. Rabarbara izvira iz Kitajske, je pa bila zelo cenjena kot zdravilo pri Arabcih, od koder se je razširila po Sredozemlju, pri nas so jo začeli množično uporabljati zelo pozno, saj je veljala za hrano, ki so jo uživali reveži. Čeprav stebla rabarbare mnogi uvrščajo med sadje, je razvrščena med nizkokalorično azijsko zelenjavo in je prava zakladnica zdravja.

  Zdravilni učinki

  Rabarbara spada med najbolj zdravilne rastline, ki rastejo v Sloveniji, saj ima veliko učinkovin kot so: čreslovina, oksalna kislina, smole in encime, ima zanimiv kiselkast okus in pomaga odpravljati ali preprečevati zdravstvene tegobe, zaradi vseh učinkovin pomaga zoper drisko in zaprtost. Odvajalne lastnosti so koristne za odpravljanje jetrnih in žolčevodih motenj.
  Glede na ostale vitamine, ki jih vsebuje, vsebuje nekoliko manj vitamina C, ki je močan antioksidant, je pa polna vitaminov skupine B, še posebno B3, B5 in B12 in vsebuje minerale: kalcij, ki krepi kosti, kalij, pomaga odvajati vodo, magnezij in mangan pa podpirata mišice, vlaknine pa varujejo prebavni trak.

  Kitajci ji zaradi hladnega značaja pripisujejo lastnost, da odpravlja vročino iz jeter, želodca in krvi. Menijo, da spravi v gibanje zastajajočo kri. Stebel ne ne smemo uživati  surovih, sploh pa ne listov, ki so neužitni, ker oksalna kislina, ki jo vsebujejo, odvzema telesu kalcij, jo uživajmo z mlečnimi izdelki kot so jogurt, mleko, skuta. Blanširanje zmanjša vsebnost oksalne kisline.

  Nabiranje in shranjevanje

  Rabarbara uspeva na vrtovih in je trajnica, ki v Sloveniji dobro uspeva, sestavljena je iz stebla in lista, ki je zelo strupen, ker vsebujejo veliko oksalne kisline, zelo škoduje ledvicam. Stebla se obarvajo od zelene, roza, do rdeče barve, nabiramo jo od sredine marca do junija. Nabrana stebla lahko shranimo v spodnjem predalu hladilnika do največ štirinajst dni, lahko pa jo tudi narežemo, blanširamo in zamrznemo, zamrznjena je uporabna najmanj šest mesecev, iz stebla pa lahko pripravimo tudi kompote in si tako priskrbimo zalogo skozi celo leto. Pred uporabo in pripravo shranka moramo stebla olupiti.

  Uporaba zelišča

  Rabarbara je nizkokalorična zelenjava, ki jo za vzdrževanje našega zdravja in imunskega sistema vključimo v tedenski jedilnik vsaj dvakrat tedensko, pri pripravi, solat, slaščic, peciva in kompotov. Rabarbaro je potrebno sladkati, za izboljšanje okusa, pa ji lahko dodamo ingver ali cimet. Pred pripravo jedilnika in uporabo, je potrebno pri steblu odstraniti vlaknasto ovojnico in šele nato steblo razrežemo. 

  Opozorilo

  Pretirano uživanje rabarbare lahko povzroči želodčne in črevesne težave, zaradi oksalne kisline pa tudi poškodbe ledvic. Ker deluje rabarbara tudi stimulativno na maternico, je ženskam med nosečnostjo odsvetujejo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.