Prava lakota (Galium verum)

  Prava lakota (Galium verum)
  Deli naprej

  Prava lakota (Galium verum) je trajnica, ki je razširjena po celi Evropi, Severni Afriki, delu Azije, Novi Zelandiji, Kanadi in severnem delu Združenih držav Amerike. V nordijski mitologiji so jo častili kot boginjo poročenih žensk, saj naj bi blažila porodne bolečine in pomagala pri porodih. Po keltski mitologiji so pili čaj za pomiritev, v romunski folklori pa so jo uporabljali v času kresovanja. Prava lakota ima tudi veliko ljudskih imen kot so: dremovka, lakota, divji lan, mrtva torica, slama Marije Device, kršlimpovka, slipovka in rumena mračnica.

  Zdravilni učinki

  Prava lakota vsebuje eterična olja, čreslovine, glikozid in kremenčevo kislino.

  Uporabljamo jo za čiščenje jeter, zdravljenje obolelih ledvic, trebušne slinavke, vranice in pri težavah z limfnimi žlezami. S pitjem čaja si lahko izboljšujemo slabokrvnost, vodeničnost, z grgranjem pa si pomagamo tudi pri golšavosti in težavah s ščitnico.

  Nabiranje in shranjevanje

  Prava lakota raste na suhih travnatih površinah, na pašnikih in nasipih in ima najraje suha rastišča. Cveti od junija do septembra in ima izrazit vonj po medu. Nabiramo jo, ko je v polnem razcvetu in to zgornji del rastline, kjer so socvetja najbolj zgoščena. Rastlino nabiramo v suhem sončnem vremenu, stran od prometnih prašnih cest in industrije. Če nabiranje zamudimo, se začne  cvetni prah osipati in rastlina začne izgubljati zdravilno vrednost. Cvetove sušimo v senčnem zračnem prostoru, da cvetovi obdržijo svojo zlato rumeno barvo, Shranimo jih v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil, uporabni so najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Poparek pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljenih posušenih cvetov prelijemo z 250 ml vrele vode, lonček pokrijemo in pustimo stati pet minut, nato ga precedimo. Čaj pijemo po požirkih za pospešitev odvajanja vode, pri vnetju mehurja, ledvic in sečil. Čaj ima rahlo grenak in trpek okus.

  Ohlajen čaj lahko uporabimo tudi za nego kože na obrazu, po umivanju koža postane bolj prožna in napeta.

  Tinkturo iz prave lakote pripravimo tako, da 100 ml posušene in zdrobljene prave lakote namočimo v 500 ml domačega žganja, ali čistega alkohola, ki ga kupimo v lekarni. Steklenico zapremo in jo postavimo za 14 dni na toplo, nato tinkturo skozi gazo precedimo in shranimo v temni steklenici, uporabljamo jo za težave s sečili. V 100 ml vode nakapljamo 25-30 kapljic tinkture in jih zaužijemo eno uro pred ali po jedi. To ponavljamo tri tedne po trikrat na dan. Po potrebi lahko po najmanj enem tednu premora cikel ponovimo.

  Sveže iztisnjen sok prave lakote pripravimo s pomočjo sokovnika in ga uporabimo za mazanje turov, ogrcev ter drugih kožnih nepravilnosti.

  Kreme  pripravimo iz sveže iztisnjenega soka prave lakote, ki ga zmešamo z izbrano maščobo, svinjska mast, čebelji vosek ali rastlinska olja. Takšna mazila uporabimo za kožne izpuščaje in druge kožne tvorbe.

  Opozorilo

  Pri uporabi morajo biti previdni posebej tisti, ki so nagnjeni k vodeničnosti, oziroma nabiranju vode okoli srca.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.