Por (Allium porrum)

  Por (Allium porrum)
  Deli naprej

  Por (Allium porrum) je starodavna vrtnina, ki so jo poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Egipčani so z njim zdravili težave s srcem, Rimljani pa so z njim zdravili grlo. Indijci pa ga v svoji tradicionalni medicini uporabljajo še danes kot zdravilo za srce. V Evropi največ pora pridelajo v Franciji, Španija, Avstriji, Italiji in Belgiji.

  Zdravilni učinki

  Kot vrtnina ima por nizko energijsko vrednost, vsebuje pa veliko koristnih zdravilnih in aromatičnih sestavin, ki mu dajejo ostrino in značilen vonj.

  Deluje preventivno, blažilno in zdravilno, zato je koristno, da ga redno uporabljamo pri svojem prehranjevanju. Za učinkovito terapijo, moramo sedem dnevno zaužiti 200 g pora dnevno, ki smo ga vključili v prehrano. Naše telo potrebuje vitamine A, C, B1, B2, B6 in E, folno kislino, rudnine, kalij, fosfor, magnezij, mangan, selen, železo in tudi prehranske vlaknine, ki skrbijo za uravnoteženo prebavo.

  Uživanje pora:

  • zavira razvoj bolezni in izboljšujejo naše zdravje,
  • očistimo želodec in črevesje bakterij in gliv,
  • pomaga pri zdravljenju ven in krčnih žil,
  • znižuje holesterol in maščobe v krvi,
  • varuje pred boleznimi bolezni srca in ožilja.

  Nabiranje in shranjevanje

  Por je vrtna rastlina, ki ima odebeljeno korenino in je užiten v celoti –  tako beli zemeljski del, kot tudi nadzemni zeleni, v katerih se nahaja največ koristnih aromatičnih sestavin. Poznamo več vrst pora; spomladanski, poletni, jesenski ali zimski, ki pa se razlikujejo po debelini, dolžini in barvi listov, njihova hranilna vrednost in okus pa sta pri vseh vrstah enaka.

  Mladi por lahko uživamo svež, kot dodatek različnim solatam, starejšega in debelejšega pa moramo toplotno obdelati. Pri uporabi pora moramo biti previdni pri njegovem čiščenju, najprej odstranimo liste, ki so v slabem stanju, nato odrežemo spodnji beli del, zgornji zeleni del pa je najbolje, da vsak list operemo posebej pod tekočo hladno vodo. Svež por lahko hranimo v hladilniku največ sedem dni, v nepredušni posodi, da se ostala hrana ne prepoji z njegovim vonjem. Za kasnejšo uporabo pora, pa ga lahko očiščenega in narezanega zamrznemo ali posušimo.

  Priprava in uporaba

  Por skuhamo tako, da najprej narežemo beli del na večje kolobarje dolge 3 do 5 cm, nato zelene liste poljubno narežemo, najprej po širini in nato še po dolžini, vržemo v vrelo vodo, najprej zeleni del, počakamo tri do pet minut, nato dodamo še beli zemeljskih del in kuhamo še na daljnih pet do osem minut. Kuhani por lahko skupaj z vodo v kateri se je kuhal, uporabimo za pripravo omak in prilog, ohlajeni por pa kot dodatek različnim solatam.

  Za blažitev kašlja 

  80 g očiščenega pora, drobno narežemo in kuhamo deset minut v 250 ml mleka. Ko se ohladi, dodamo tri žlice domačega meda, vse skupaj dobro premešamo in jemljemo trikrat na dan po eno žličko.

  Za uravnoteženost živčnega sistema

  V ta namen si pripravimo svežo porovo solato, ki jo začinimo z rastlinskim oljem, peteršiljem in jabolčnim kisom.

  Za okrepitev telesa med boleznijo in po njej

  V ta namen lahko lahko pripravimo porovo juho ali porovo enolončnico, za obnovo mineralov, ki se izgubijo med boleznijo ali pri driski.

  Za zdravljenje protina

  Zdrobimo cel por, ga damo na platnen kos blaga in damo na mesto, kjer nas boli.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.