Oves – zdravju prijazna žitarica

  Oves - zdravju prijazna žitarica 1
  Deli naprej

  Oves, Avea satvia, je vsem dobro poznana kulturna rastlina, ki izvira iz rodu trav. Uspeva vse tja do 1700 metrov nadmorske višine in zraste do okoli 120 centimetrov.
  Oves velja za eno najbolj hranilnih živil in se še posebej priporoča vsem, ki so izčrpani in trpijo za živčnostjo.

  Zdravilni učinki ovsa

  Oves blagodejno učinkuje na najrazličnejših področjih in nam tako pomaga premagati najrazličnejše tegobe. Uporabna je vsa rastlina, ki vsebuje veliko zdravilnih učinkovin.

  Ker pomaga zniževati raven sladkorje v krvi, se priporoča v prehrani diabetikov. Poleg tega oves blagodejno deluje na črevesje, saj ga razstruplja.

  Bistri duha in pomaga obnavljati organizem. Ker vsebuje vse vitamine skupine B in tako med drugim vpliva čiščenje krvi in njeno obnavljanje, pozitivno vpliva na rdeče krvničke, skrbi za boljši vid in preprečuje nastanek mrene. Oves deluje tudi proti raku. Pomaga skrbeti za lepe, močne in sijoče nohte, lase in kožo. Izboljšuje in povečuje odpornost in imunski sistem in pomaga pri obnavljanju organizma. Vsebuje tudi Vitamin D, ki deluje proti rahitičnosti (proti šibkim, slabim kostem).

  Oves se krasno obnese tudi pri črevesnih in ledvičnih bolezenskih stanjih, pa tudi pri revmi, protinu in pri boleznih žolčnika ter vnetju želodčne sluznice.

  Čaj iz ovsa pijemo pri prehladnih obolenjih, izgubi apetita in psihični preobremenjenosti, telesni izčrpanosti, pri slabosti, ki je posledica živčnosti in nervoze, pri boleznih ledvic in mehurja. Primeren je tudi za pitje po preboleli gripi, saj pomaga, da si povrnemo moči in okrevamo. Priporoča pa se tudi za bolnike z revmo.

  Oves je v pomoč pri težavah z mrzlimi nogami, ozeblinah in katarjih, pretegnjenih mišicah, jetrnih boleznih in tudi ohromelosti. V ta namen si pripravimo kopel iz zelene slame. Nežne kopeli so primerne tudi za ljudi, ki so veliko na nogah in večino dneva v stoječem položaju. Kopeli pa pomagajo tudi pri lajšanju težav s prekomernim potenjem nog.

  S pomočjo ovsene kopeli si lahko pomagamo tudi pri celjenju krast in srbečice, ki spremlja celjenje. Pomagajo tudi pri drugih najrazličnejših kožnih težavah. V teh primerih si kopel iz ovsa pripravimo vsak dan in to ponavljamo tako dolgo dokler težave ne izginejo.

  Omenjeni so celo primeri, ko je oves pomagal ljudem, ki so se odvajali od morfija. Poznani pa so tudi primeri zdravljenja oziroma so priznani pozitivni učinki ovsa na božjast.

  Čaj iz ovsenih zrn

  Potrebujemo:

  • 1/2 litra ovsenih zrn
  • 3 litre vode

  Priprava čaja iz ovsenih zrn

  Ovsena zrna operemo in jih kuhamo približno 2 uri. Precedimo, dodamo mleko, lahko tudi med.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.