Navadni češmin

  Navadni češmin 1
  Deli naprej

  Poznate češmin? Četudi se vam zdi, da ga ne, ste ga zagotovo že kdaj opazili. Morda v obliki žive meje, na sprehodu po gozdu. A češmin je veliko več kot grmovnica, ki jo uporabimo tudi za nasad žive meje. Navadni češmin spada med zdravilne rastline – spoznajmo ga.

  Navadni češmin

  Navadni češmin, Berberis vulgaris, raste v obliki grma in zraste do 4 metre visoko. Najprej poženejo šibasti poganjki, ki so rdeče barve. Ti poganjki nato olesenijo in veje prekrije lubje bele ali zelene barve. Listi navadnega češmina so zelene barve z dobro vidno osrednjo žilo in so jajčaste oblike in so razporejeni v šopih in so na robovih nazobčani. V jeseni se obarvajo v rumeno in oranžkasto rdečo barvo in kasneje odpadejo. Češmin ima tudi trnje. Cveti v maju in juniju, njegovi drobceni cvetovi pa so rumene barve. Češmin dozori v avgustu ali septembru in njegovi plodovi, jagode, ki na prvi pogled spominjajo na plodove šipka, so podolgovate oblike in zrastejo nekje do 1 centimetra in so škrlatno rdeče. Okus zrelih jagod navadnega češmina je kiselkast.

  V češminu je dokaj veliko vitamina C in E. Vsebuje tudi čreslovine, smole in alkaloide.

  V zdravilne namene uporabljamo predvsem jagode, katere sušimo na zraku.

  Velja opozoriti, da so skorja korenin, listi in nezrele jagode navadnega češmina nekoliko strupeni, zato velja opozoriti, da nabiramo res le zrele plodove.

  Iz češminovih jagod lahko naredimo mnogo pripravkov, Pater Simon Ašič svetuje, da jih predelamo v marmelado, ki veča apetit. Seveda pa si lahko skuhamo tudi čaj ali pripravimo sirup, ali uporabimo češminov sok.

  No, pa poglejmo kateri so blagodejni učinki češmina.

  Zdravilni učinki navadnega češmina

  Zdravilni učinki navadnega češmina so mnogi. Med drugim je češmin izvrstno sredstvo za izločanje žolča in odpravlja težave z zastojem žolča. Zdravi tudi zlatenico, vranico in otekla jetra in pomaga pri drugih boleznih jeter. Blagodejno vpliva tudi pri vnetju žolčnika, pomaga pri zlati žili in zastoji seča.

  Češmin se dobro obnese za zdravljenje driske, saj jo pomaga ustaviti.

  Pomaga pri izboljšanju krvnega obtoka, saj vpliva na širjenje žil. Posledično pomaga tudi pri zniževanju in urejanju visokega krvnega tlaka.

  Svež sok, ki ga iztisnemo iz jagod in prekuhamo s sladkorjem, pomaga zdraviti bolezni pljuč, črevesne bolezni in tudi jetrne bolezni. Svež sok lahko uporabimo za utrditev dlesni in majavih zob. Sok pomaga pri zaustavljanju krvavitve dlesni.

  Svež sok, ki se prekuha s sladkorjem je primeren tudi za nosečnice, ki imajo težave s slabostjo, še posebej tiste, ki imajo tudi težave z bruhanjem.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.