Navadna nokota (Lotus corniculatus)

  Navadna nokota (Lotus corniculatus) 1
  Deli naprej

  Navadna nokota (Lotus corniculatus) je zelnata trajnica iz družine metuljnic in izhaja iz zmernega pasu Evrope, Azije, Severne Afrike in je ena od najbolj razširjenih travniških rož v Sloveniji. Navadna nokota je najbolj poznana med kmetovalci kot odlična paša za govedo, toda v zadnjem stoletju so zeliščarji in znanstveniki ugotovili, da vsebuje tudi veliko zdravilnih učinkovin, ki imajo zdravilno moč pri ljudeh. Pri raziskovanju so se znanstveniki osredotočili predvsem na odkrivanje protivnetnih, antioksidativnih in antidepresivnih učinkovin.

  Zdravilni učinki

  Nokota ni tradicionalna zdravilna rastlina, saj so jo v zdravstvu začeli uporabljati šele v zadnjem stoletju, ko so v njenih cvetovih odkrili flavonoide, v njenih listih pa veliko vitamina C, provitamina A, železa in magnezija. Nokota nas pomiri, blaži krče, tesnobo in odpravlja nespečnost. Poznana je tudi po tem, da vsebuje veliko količino taninov, ki preprečujejo napenjanje pri ljudeh in tudi pri živalih.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je večletna rastlina, z globokimi koreninami in raste skoraj po celi Sloveniji, najdemo jo na suhih travnikih, košeninah, ob gozdnih poteh, včasih tudi višje od 1000 metrov nadmorske višine. Živo rumeni cvetovi so združeni v socvetju treh do šest cvetov in zrastejo do 20 cm visoko, cveti od maja pa vse do septembra. Cvetove nabiramo v času cvetenja, liste pa pred cvetenjem. Cvetove lahko posušimo na suhem senčnem in zračnem prostoru, posušiti jih moramo čim hitreje, da cvetovi obdržijo svojo rumeno barvo, posušene cvetove hranimo v zaprti  posodi, primerni za shranjevanje živil, ki jo hranimo v temnem prostoru na sobni temperaturi. Tako posušeni in shranjeni cvetovi so uporabni najmanj eno leto.

  Uporaba zelišča

  Preliv pripravljamo iz svežih ali posušenih cvetov tako, da eno žličko posušenih ali eno žlico svežih cvetov prelijemo z 250 ml hladne vode in pustimo stati najmanj dve uri, lahko tudi preko noči, pijemo ga zjutraj in zvečer po eno skodelico za dva do tri tedne, da se krči in tesnoba umirijo.

  Poparek pripravimo tako, da eno čajno žličko posušenih ali eno žlico svežih cvetov prelijemo z 250 ml vroče vode, lonček pokrijemo in pustimo stati deset minut, nato čaj precedimo in popijemo do dve skodelici dnevno, čaj deluje zelo pomirjevalno.

  Lahko pa si pripravimo tudi solato ali prikuho. Za solato uporabimo sveže, sočne mlade liste in cvetove, iz listov pa prikuho z maslom in drobtinami.

  Opozorilo

  Nokota je pomembna za čebeljo pašo in pridelavo kvalitetnega medu, saj je dokaj medonosna rastlina.

  Nikoli ne pretiravamo s količino, saj njena tradicionalna uporaba nikoli ni bila prav obsežna, pa tudi znanstvenih podatkov o tej rastlini primanjkuje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.