Krhlika (Rhamnus frangula)

  Krhlika (Rhamnus frangula) 1
  Deli naprej

  Zagotovo ste že slišali za krhliko. Spoznajmo to zdravilno rastlino pri uporabi katere pa velja previdnost.

  Krhlika

  Krhlika, Rhamnus frangula, je grm, ki zraste do okoli 4 metre visoko in jo najdemo predvsem na vlažnih predelih: ob potokih, senčnih gozdovih, ob ribnikih, ob mejah, ob pašnikih …

  Njeno lubje je gladko in je posuto z belimi pikami. Vonj je neprijeten. Listi krhlike so jajčaste oblike, goli, s spodnje strani so porasli z dlačicami. rastejo na kratkih pecljih.
  Krhlika cveti v maju, tudi juniju, njeni cvetovi so bledo zelene barve, lahko tudi rumenkaste. Rastejo v listnih pazduhah. Plodovi, koščičaste jagode, po svoji velikosti spominjajo na grah. Sprva so zelene barve, nato se obarvajo rdeče in na koncu, ko so zrele, na modro, skorajda črno barvo.

  V zdravilne namene nabiramo lubje krhlike, pri uporabi katerega moramo biti zelo previdni, saj bi se sicer utegnili zastrupiti. Več o pravilni uporabi lubja krhlike v zdravilne namene kasneje, najprej pa si poglejmo katere zdravilne učinkovine v sebi skriva krhlika oz. njeno lubje. med njimi prevladujejo predvsem sladkorji, glikozidi in grenčine.

  Nabiranje lubja in priprava le-tega pred uporabo

  Lubje krhlike nabiramo v času cvetenja rastline, torej v maju in juniju.

  Pomembno
  Pred uporabo v zdravilne namene mora lubje krhlike posušeno odležati najmanj eno leto! Tako se razstrupi. V nasprotnem primeru bi uživanje povzročilo slabost in bruhanje. Krhlika prav tako ni priporočljiva za nosečnice in doječe matere ter otroke in mladostnike do 15. leta starosti.

  Po treh letih lubje krhlike izgubi svojo zdravilno moč.

  Zdravilni učinki in uporaba krhlike

  S pravilno uporabo krhlika oz. njeno lubje blagodejno vpliva na živčevje debelega črevesja. Deluje kot odvajalo, ne da bi pri tem dražila črevesne sluznice. Uporablja se tudi zoper črevesne gliste in druge črevesne parazite.

  Pomaga celo zoper vnetje dlesni (v dlesen vtiramo prevretek iz krhlikine korenine). Glede na raziskave, ki so jih opravili v 70. in 90. letih prejšnjega stoletja pa naj bi zdravilno delovala tudi semena krhlike. Izvleček semen krhlike naj bi zaviral rast rakastih celic (tumorjev) in uničeval najrazličnejše viruse.

  Krhliko si lahko za zdravljenje težav s črevesjem in druge zgoraj omenjene tegobe pripravimo v obliki čaja, ki ga skuhamo iz lubja.

  Čaj iz lubja krhlike

  Čaj pripravimo tako, da 1 kavno žličko posušenega in vsaj leto dni odležanega lubja krhlike prevremo v skodelici vode (2-2,5 dl) in takoj precedimo. Čaj pijemo pred spanjem, pri čemer popijemo le za nekaj žlic čaja, ostalo pustimo in shranimo za naslednji dan, saj preostanek čaja popijemo naslednji dan, počasi, skoti cel dan, po obrokih.

  Ker preveliki odmerki lahko povzročijo krče, se je pred uporabo vsekakor pametno posvetovati z zdravnikom.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.