Jetrnik (Hepatica nobilis) – modrina jasnega jutra

  Jetrnik (Hepatica nobilis) - modrina jasnega jutra
  Deli naprej

  Jetrnik  sodi v družino zlatičevk. Jetrnik je svoje ime dobil po obliki listne ploskve, ki spominja na jetra. Raste po vsej Sloveniji, je večletna rastlina in zraste največ do 25 cm visoko.  Jetrnik ima zelo razraslo koreniko in še preden se razvijejo listi, požene dolgo-pecljasta cvetna stebla, na katerih se razvijejo zvezdasti cvetovi, ki imajo od šest do deset cvetnih lističev. Cvetovi so modro lila, oziroma svetlo ali temno višnjevi, redkeje celo beli.

  Med ljudstvom je poznan pod imeni: jetrenka, noč in dan, mačkina očesa, plavica, trojica… .

  Jetrnik – zanimivosti

  Že v srednjem veku so zdravilci ugotovili, da je jetrnik rastlina, ki pomaga jetrom. Jetrnik odpravlja vodo iz telesa ter “odpira” jetra in vranico.V hladnem vremenu se cvetni listi zaprejo in tako varujejo prašnike pred mrazom. Čaj jetrnika je uporaben tudi v živinoreji, saj pomaga živali pri obolelih jetrih in mehurju.

  Jetrnik – kaj nabiramo in kdaj?

  Jetrnik cveti v marcu in aprilu, v višjih legah pa  tudi v maju. Nabiramo ga v času cvetenja in sicer celo rastlino ali samo cvetove. Sušimo ga v senci. Jetrnik je grenkega okusa in skoraj brez vonja.  Jetrnika NIKOLI ne uporabljamo sveže nabranega, temveč ga je potrebno najprej pošteno posušiti, ker vsebuje hlapni anemonol, ki je zelo dražljiv in lahko ohromi osrednje živčevje, med sušenjem pa razpade v nestrupeno anemonsko in izoanemonsko kislino . Cvetovi in listi vsebujejo še saharozo, glikozide, smolo, emulzin, čreslovine ….

  Kje raste jetrnik?

  Jetrnik je razširjen v bukovih in hrastovih gozdovih, redkeje ga najdemo v iglastem gozdu, uspeva na rodovitnih, s humusom in listnim odpadom bogatih apnenčastih ali peščenih rastiščih. Ugajajo mu polsenčna lega, razmnožuje se s semeni, v naravi pa semena raznašajo mravlje.

  Zdravilni učinki jetrnika

  Jetrnik pomaga pri naslednjih težavah:

  • pri zlatenici
  • pri uhajanju urina
  • pri žolčnih kamnih in pesku
  • pri oteklih jetrih
  • pri zdravljenju bronhitisa, kroničnih boleznih pljuč in grla
  • deluje antibakterijsko

  Jetrnik – čaj

  Čaj je še posebno v pomoč pri zlatenici in pri težavah z uhajanjem urina. Vedno uporabljamo samo dobro posušene liste in cvetove jetrnika. Čaja nikoli ne kuhamo, cvetove in liste damo v mrzlo vodo in jih pustimo v vodi od 5-7 ur, potem čaj odcedimo in malo pogrejemo. Za skodelico čaja potrebujemo dve čajni žlički posušenih cvetov in listov, dnevno pa lahko spijemo dve skodelici čaja, čaj ne sladkamo in ga pijemo po požirkih.

  Jetrnik – tinktura

  Prgišče posušenih cvetov jetrnika narežemo in namakamo v 1/2 – 3/4 litra žitnega žganja, lahko pa uporabimo tudi 50 % tropinovec. Mešanico pustimo najmanj tri tedne na sobni temperaturi, na kar jo precedimo. Pri žolčnih, jetrnih in ledvičnih boleznih vzamemo trikrat dnevno po 10-15 kapljic tinkture, katero nakapamo na malo sladkorja (polovico kocke).

  ”Opozorilo”
  Vedno je potrebno uporabljati samo posušene liste in cvetove, sveži so strupeni in šele s sušenjem izgubijo strupeni učinek. Čaj vedno pripravimo z mrzlo vodo, saj je vroč zelo, zelo grenek in povzroča neprijetne želodčne težave.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.