Ingver

  Ingver 1
  Deli naprej

  Spoznajmo rastlino, ki prihaja iz Indije in Kitajske in, ki v sebi skriva izjemno moč.

  Ingver

  Ingver, Zingiber officinale, uporabljamo kot začimbo in kot zelišče. Pravzaprav je ena izmed prvih začimb, ki jih je človek začel uporabljati.

  Je večletna rastlina in zraste nekje do 50 centimetrov visoko. Oblikuje do 20-25 centimetrov veliko koreniko, katero uporabljamo v zdravilne namene in v kulinariki.

  Najpogostejša je uporaba sveže rastline. Moč, oziroma ostrina, je odvisna od tega, kako dolgo je bila korenina v zemlji. Dlje časa kot je bila v zemlji, bolj ostra je. Uporabljamo pa tudi ingver v prahu. In, ker s sušenjem korenina ingverja pridobiva na svoji ostrini,  je ingver v prahu močnejši od svežega.

  Poznamo pa tudi kandiranega, v obliki bonbonov. V zdravilne namene se uporablja tudi eterično olje ingverja in seveda ingverjeva tinktura. Eterično olje in tinkturo uporabljamo zunanje.

  Pri nakupu sveže korenine ingverja smo pozorni na to, da je korenina gladka, napeta in nepoškodovana. Najbolje bo, če bomo ingver hranili v hladilniku, pri tem pa ga zavijemo v čisto, vlažno krpo.

  Iz ingverja lahko skuhamo čaj, naredimo sirup, ga zmešamo skupaj z medom in limono, poznamo tudi ingverjevo pivo,ingverjevo vino in celo ingverjevo kavo. Lahko ga uporabimo kot začimbo jedem in sladicam (npr. v kompotu) …

  Ingver vsebuje gingerol in šogaol, ki sta krivca za pikanten okus ingverja in občutek toplote, ki nam ga daje ingver ob zaužitju. Sicer pa ingver vsebuje tudi učinkovine: borneol, cineol, citral in felandren.

  Zdravilni učinki ingverja

  Ima mnoge blagodejne učinke na naše telo. Poleg tega, da skrbi za imnuski sistem in ga krepi, ingver pomaga tudi pri urejanju  prebave in še marsičem. Pa si kar poglejmo.

  Ingver pomaga pri presnovi in urejanju prebave, katero olajšuje in deluje proti napenjanju in vetrovom, pomirja želodčne in črevesne krče. Pomaga tudi zoper drisko. Ingver vpliva tudi na občutek sitosti in tako zmanjšuje apetit. Zato se uživanje ingverja svetuje tudi tistim, ki bi radi izgubili kakšen odvečni kilogram ali dva. V ta namen lahko pred obrokom prežvečijo manjši košček ingverja.

  Eden izmed blagodejnih učinkov ingverja je tudi ta, da pomaga premagovati potovalno slabost.
  Lajša glavobol (tudi migreno), hladno potenje, bruhanje in celo vtroglavico.

  Uporabljamo ga za preprečevanje utrujenosti; ob rednem uživanju bo ingver pomagal tudi zoper kronično utrujenost.

  Ker deluje kot antiseptik, ga lahko uporabljamo kot preventivo pred različnimi nalezjivimi boleznimi. Tako je še posebej priporočljiv za uživanje v hladnješih mesecih, ko smo bolj izpostavljeni virusom in bakterijam, ki prenašajo prehladna obolenja.
  Pomaga pri zniževanju visoke telesne temperature.

  Deluje tudi protovnetno in je tako uporaben za lajšanje težav z revmo, saj zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo okorelost in na sploh deluje tako, da povečuje gibljivost sklepov.

  Deluje na izboljšanje spomina.

  Deluje tudi kot antisoksidant in kot takšen vpliva na nastatanek škodljivih radikalov; deluje protirakavo in arteriosklerozi in arteriosklerozi.

  Blagodejno vpliva na jetra in zniževanje ravni holesterola v krvi.

  Spada med afrodiziake. Odpravlja pa tudi slab ustni zadah.

  Ker deluje stimulativno se uživanje ingverja zvečer, pred spanjem, ne priporoča, saj lahko povzroči nespečnost.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.