Hren in njegova zdravilna moč

  Hren in njegova zdravilna moč 1
  Deli naprej

  Iskreno, kolikokrat ga vključite v svojo prehrano? Najverjetneje premalokrat. Ste vedeli, da ima hren v sebi zelo veliko zdravilnih učinkov? Zato nikar ne pozabite nanj v vsakdanji prehrani.

  Hren, Cochlearia armoracia

  Izhaja iz družine križnic in prvotno prihaja iz jugovzhodne Evrope in Azije. Danes je razširjen po vsej Evropi. Hren so v zdravilne namene uporabljali že v času antike.

  Zdravilne so predvsem korenine, ki jih kopljemo v mesecih, ki v svojem imenu vsebujejo črko ”r”; torej od septembra pa vse tja do aprila. Shranimo pa ga lahko tudi za druge mesece v letu in sicer tako, da jih shranimo v zasipnici.

  Užitni so tudi listi, ki vsebujejo veliko vitamina C. Liste lahko dodajamo solatam.

  Zdravilni učinki hrena

  Blagodejno vpliva na pljuča in je tako odlično zdravilo za čiščenje sluzi iz pljuč, zdravljenje katarja in astme. Pomaga celo pri lajšanju jetičnega kašlja. V te namene si hren pomešamo skupaj z medom in ga uživamo. Kmalu bomo občutili zdravilne učinke.

  Vpliva tudi na izločanje seča. Za čiščenje seča si tako pripravimo pripravek iz hrena, ki ki ga pomešamo z vinskim kisom. Na dan zaužijemo 3-4 žlice in seč bo bister in očiščen.

  Ker hren (tudi korenina, ne le listi) vsebuje veliko vitamina C, je nepogrešljiv pri ohranjanju močnega in zdravega imunskega sistema. Zaradi vitamina C hren pomaga v boju z ustno gnilobo, še posebej pri vnetih dlesni.
  Njegovo uživanje se tudi priporoča ljudem, ki imajo sladkorno bolezen, pa tudi tistim, ki trpijo za protinom in revmo.

  Pitje hrenovega vina je učinkovito pri urejanju nerednih menstruacij.

  Priprava hrenovega vina

  • 2,5 dl vina
  • 2 čajni žlički naribanega hrena

  V vinu skuhamo hren in pijemo za urejanje neredne menstruacije.

  Pomaga tudi pri težavah z: mozoljavico, čirom na želodcu, pomaga pri odpravljanju sončnih peg …

  Z zunanjo uporabo, torej v obliki obkladka hren pomaga tudi pri odpravljanju zobobola in glavobola. A previdno, obkladek iz hrena na boleče mesto (npr. lice) položimo za zelo kratek čas, 15-20 sekund, sicer bi lahko na licu oz. mestu kamor položimo hren ostala kožna opeklina. Ob glavobolu hrenov obkladek polagamo na zatilje. Prav tako za kratek čas.

  Hren uživajte v manjših količinah

  Kljub temu, da je zelo zdravilen, velja pri njegovem uživanju zmernost. Saj bi v primeru, da bi ga zaužili preveč lahko dobili drisko ali bi lahko celo začeli krvaveti iz ledvic. majhne količine hrena tako popolnoma zadostujejo.

  Naj hren postane del vaše vsakdanje prehrane, ki jo boste tako popestrili, hkrati pa poskrbeli tudi za zdravje.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.