Hermelika (Sedum maximum)

  Hermelika (Sedum maximum)
  Deli naprej

  Hermelika  (Sedium maximum) izvira iz Koreje in Kitajske, v Evropo je prišla v 16 stoletju in je zelo razširjena po vrtovih, raste pa tudi prosto v naravi. V ljudski medicini so jo največ uporabljali za celjenje ran, razkuževanje in zdravljenje zaradi pikov žuželk. Hermelika ima tudi veliko ljudskih že pozabljenih imen kot so celež, bradavičnik ali celilec.

  Zdravilni učinki in lastnosti hermelike:

  Še danes liste hermelike uporabljamo za celjenje manjših ran, preprečevanje manjših vnetji, zdravljenju  in lajšanje težav pri protinu in revmi. Sokovi hermelike so dobrodošli tudi pri črevesnih obolenjih, rani na želodcu, znižujejo krvni tlak, preprečujejo apnenje žil in krepijo tudi imunski sistem.

  Hermelika (Sedum maximum) je bogato obdarjena s polisaharidi in je tako v sodobni medicini postala rastlina prihodnosti. Polisaharidi vsebujejo snovi, ki se razlikujejo v kemijski zgradbi in njihovih lastnosti in so zelo pomembne sestavine, to so celuloza, škrob in glikogen.

  Nabiranje, shranjevanje in uporaba hermelike:

  Hermelika je trajnica  z značilnimi zelenimi mesnatimi listi,  ki zraste do višine 40 cm, ima sočno okroglo steblo in listi na steblu se nahajajo v parih, ki se razvrščajo menjalno, tako da zgornji par ne pokriva spodnjega. Na vrhu stebla se oblikuje razvejano socvetje s številnimi drobnimi cvetovi bele, rumenkaste ali rožnate barve, ki najlepše cvetijo od junija do septembra, je trajnica ki dobro prenaša mraz in uspeva tudi v Sloveniji.

  Liste hermelike uporabljamo sveže  in jih ne sušimo, saj v naravi liste lahko nabiramo od zgodnje pomladi do pozne jeseni. V ljudske zdravilstvu najpogosteje uporabljamo hermelikine sveže liste za zunanjo uporabo, ko jim odstranimo povrhnjico in jih, kot smo že omenili, polagamo na rane in kožne razjede, ki se slabo celijo, na opekline ter pike žuželk. Iz svežih listov lahko iztisnemo tudi sok, ga nakapamo na sterilno gazo in polagamo na rane.

  Hermelika, aperitiv:

  Iz hermelike (Sedum maximum) lahko pripravimo aperitiv, ki ga zaužijemo pri obilnih obrokih, saj grenčine pospešujejo nastanek prebavnih sokov. Naberemo 50 gramov svežih listov hermelike in jih prelijemo z litrom domačega sadnega žganja. Steklenico postavimo na sončno mesto za najmanj tri tedne, nato tekočino precedimo skozi gazo ali svileno ruto in jo shranimo v primerno steklenico.

  Hermelika, tinktura:

  Tinkturo lahko naredimo na enak način kot aperitiv, le da lahko uporabimo v ta namen žganje slabše kakovosti, kot je tropinovec in listi hermelike ostanejo kar v steklenici. Uporabljamo jo za zunanjo uporabo, pri težavah z revmo in protinom,  kjer prizadeto mesto mažemo z nerazredčeno tinkturo večkrat dnevno, pomembno je mazanje v večernih urah pred počitkom.

  Če tinkturo v kapljicah zaužijemo, jo zmerom zmešamo skupaj z vodo in zaužijemo tik pred jedjo ali pa takoj po zaužitem obroku.

  Uporabo aperitiva in tinkture odsvetujemo otrokom in nosečnicam.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.