Poprova meta – uporaba čaja, tinkture in eteričnega olja

  Poprova meta - uporaba čaja, tinkture in eteričnega olja 1
  Deli naprej

  Poprova meta (Mentha  xpiperita) ima v ljudskem zdravilstvu zelo dolgo tradicijo in je zelo dobrodošla v domači zeliščni lekarni.

  Vsebuje veliko zdravilnih učinkovin kot so, eterična olja, grenčine, čreslovine in flavonoide. Zaradi zdravilnih sestavin, ki jih vsebuje, deluje protivnetno, protimikrobno in protivirusno in so jo že v v preteklosti uporabljali zoper kašelj, proti želodčnim bolečinam, krčem, napihnjenosti in črevesnim vnetjem.

  Meta vsebuje zelo malo kalorij vsebuje pa snov, ki se imenuje rozmarinična kislina in je močan antioksidant, ki preprečuje vnetja v telesu, vsebuje tudi veliko vitamina A in C, kot tudi minerale kalij, magnezij, kalcij in železo. Učinkovine, ki jih vsebuje poprova meta pospešujejo tek, zmanjšujejo slabost, črevesne vetrove, krče prebavnega trakta, napihnjenost, blaži želodčno bolečino, pospešuje izločanje žolčnih kamnov in žolča, učinkuje proti bruhanju, blaži in pomaga pri prehladu, gripi, vnetju grla, pospeši znojenje in znižuje krvni tlak. Poprova meta ima blage pomirjevalne učinke, zato zmanjšuje razdražljivost in rahlo uspava. Razkuževalne, protivirusne in znojilne lastnosti so v korist pri zdravljenju prehladov in gripe. Topli metini napitki spodbudijo potenje in zmanjšajo zaznavanje bolečine.

  Čaji in ostali pripravki iz poprove mete

  Čaj

  Vsakič sveže pripravljen čaj uživamo ob vseh zgoraj naštetih težavah, povezanih s prebavili, pa tudi ob prehladu, glavobolu, menstrualnih krčih, zvišanem krvnem tlaku, slabosti in za pomirjanje napetosti.

  Za skodelico čaja potrebujemo:

  • 2 – 3 žličke posušene poprove mete,
  • 250 ml vode.

  Poprovo meto prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo skodelico in pustimo 5 – 10 minut, nato precedimo in čaj  uživamo med obroki.

  Tinktura

  Tinkturo poprove mete uporabljamo za odpravljanje slabe prebave, vetrov, vročine, migrene in slabosti.

  Pripravimo in zaužijemo jo lahko do trikrat dnevno in sicer tako, da v 100 ml mlačne vode damo 15 do 18 kapljic tinkture.

  Tinkturo lahko pripravimo sami tako, da v 1 l domačega 40% do 50% žganja namočimo 200 g posušene mete, uporabimo lahko tudi 70% alkohol, ki ga dobimo v lekarni. Meto, ki jo zdrobimo, namakamo 3 do 4 tedne in jo med namakanjem večkrat pretresemo, nato jo precedimo in shranimo v temne stekleničke, ki jih hranimo v temnem neogrevanem prostoru.

  Eterično olje

  Uporabljamo za zmanjšanje bolečine, saj deluje protibolečinsko, na primer ob prehladu, glavobolu, zobobolu, bolečinah v mišicah in vnetju dihal. Eterično olje vedno redčimo skupaj z izbrano bazno maščobo, lahko uporabimo oljčno ali kokosovo olje v katerega nakapamo eterično olje po navodilu proizvajalca in ga vtiramo v kožo na mestu bolečine. Vtiranje pripravka na prsni koš lajša dihanje, saj mentol, ki ga metino eterično olje vsebuje sprošča sapnice.

  Pri uporabi eteričnega olja se moramo točno držati navodil proizvajalca, pri nakupu pa pazimo, da kupimo naravno in ne sintetično eterično olje.

  Opozorila in nasveti

  • Vsakodnevno uživanje čaja kot del obroka se ne priporoča, saj zel ne deluje več tako močno, ko pride do resnejših obolenj. Poleg tega zel pospešuje krvni obtok, kar lahko pri starejših vodi do srčnih obolenj.
  • Uporaba pri otrocih mlajših od 4 let se odsvetuje.
  • Bolniki z žolčnimi kamni in obolenji žolčnih poti naj se pred uporabo posvetujejo z zdravnikom.
  • V nosečnosti se odsvetuje uporaba eteričnega olja in uživanje čaja.
  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.