Poprova meta – Mentha xpiperita

  Poprova meta - Mentha xpiperita 1
  Deli naprej

  Obstaja več vrst rastlin iz rodu Mentha in vsi se lahko uporabljajo  v zdravstvene namene in kulinariki, a najboljša je poprova meta. Je večletna rastlina, ki zraste do 90 cm v višino. Stebla so razvejana, večinoma gola in vijoličaste barve. Listi so podolgovati in ovalni. Rdečkasti cvetovi so združeni v gosta klasasta socvetja na koncu poganjkov. Cvete julija in avgusta.

  Zanimivosti

  Meta spada med najstarejša zdravilna zelišča, kar jih poznamo, saj so v egipčanskih piramidah našli že okoli 3000 let stare posušene liste. Stari Egipčani in Grki so jo gojili v zdravilne namene, saj je bilo že tedaj znano njeno blagodejno delovanje na živce. Znanstveno rodovno ime temelji na grški pripovedki o bogovih, po kateri je Pluton ženo varal z lepo Mentho, nato pa je hudo jezna žena svojo tekmico spremenila v meto.

  Druga imena

  Vrtna meta, črna meta

  Kje raste?

  Poprova mesta raste pri nas deloma tudi divje, večinoma pa jo najdemo na vrtovih, vlažnih krajih, zlasti po velikih nasadih.

  Učinkovine

  Eterično olje, čreslovine, flavonoidi in grenke snovi.

  Kdaj nabiramo?

  Poleti. Prvič jih potrgamo tik pred cvetenjem, pred prvo slano pa porežemo vse mlade poganjke. Če je vreme ugodno, jo lahko porežemo še enkrat vmes.

  Kaj nabiramo?

  Liste in celo cvetočo rastlino.

  Učinkovanje in uporaba

  Liste poprove mete so v ljudskem zdravilstvu uporabljali pri slabosti, draženju na bruhanje, bruhanju v nosečnosti in pri prehladih. Poprova meta odpravlja krče v prebavnem sistemu, pospešuje pretok prebavnih sokov in izločkov žolča ter sprošča črevesne mišice.  Obkladki iz poprove mete lajšajo bolečine in pomagajo tudi pri glavobolu in migreni.

  Opombe

  • Poprova meta ni primerna za otroke, stare manj kot 5 let.
  • Eterično olje ne uporabljajte med nosečnostjo.
  • Eteričnega olja ne uporabljajte pri kontaktni alergiji na poprovo metu ali pri vnetju žolčnika, zapori žolčevodov in pri hudih okvarah jeter.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.