Nabiranje, sušenje in shranjevanje zdravilnih zelišč

  Nabiranje, sušenje in shranjevanje zdravilnih zelišč
  Deli naprej
  • 30
   Shares

  Najprej naj opozorim vsakogar, ki želi nabirati zelišča v naravi, da si je mnogo rastlin med seboj zelo podobnih. Nekatere so strupene, zato je zamenjava lahko usodna. Izjemno pomembno je, da ste 100-odstotno prepričani o identiteti rastline, preden jo naberete. Zagotovo si ne bi želeli v dobri veri, da nabirate čemaž, nabirati strupenega jesenskega podleska. Za svojo varnost in varnost svojih dragih, s katerimi boste delili posušene rastline, si vzemite čas. Preberite literaturo in podrobno preglejte fotografije. Raziščite vsako rastlino do potankosti. Temeljito preučite cvet, list in strukturo rastline, ki jo želite nabrati. Le tako boste lahko res prepričani, da nabirate pravo rastlino za svoje potrebe.

  Po temeljitem preučevanju ste pripravljeni za nabiranje. Najboljši čas za nabiranje je dopoldne, ko se rosa posuši in še ni premočne sončne pripeke. Po dežju z nabiranjem počakajte nekaj dni. S svojimi novimi zdravilnimi pomočniki do vrha napolnite košaro ali torbico, vendar pazite, da ne nabirate zaščitenih rastlin. Zelišč, ki jih želite posušiti, ne nabirajte ob cestah in onesnaženih rekah. Nabirajte le zdrave rastline, slabe dele sproti odstranite. Če je le mogoče, nabirajte le del rastline, ki ga potrebujete.

  Sušenje zelišč

  Seveda bo vaš cilj spraviti zelišča na način, ki bo ohranil njihove koristne učinke za vaše zdravje in podaljšal njihovo zdravilno moč za nadaljnjo uporabo. To nam omogoča, da imamo dostop do teh zdravilnih rastlin skozi vse leto. Večino rastlin posušimo. Sušenje je način konzerviranja zdravilnih rastlin, ki ga moramo opraviti kar se da hitro po tem, ko smo izbrane lepe zdrave rastline nabrali.

  Zelišča lahko posušite (dehidrirate) na enega od navedenih preprostih načinov kar doma.

  Zelišča se najbolje posušijo na toplih, senčnih, dobro prezračenih mestih. Ni jih priporočljivo sušiti na soncu; intenzivni sončni žarki lahko hitro razgradijo rastlinske sestavine in zelišča izgubijo zdravilni učinek. Namesto tega raje naredite majhne šopke zelišč in jih spnite s trakom, ovitim okrog stebel. Nato jih obesite s cvetovi navzdol na vrvico v kuhinjskem oknu, dokler se popolnoma ne posušijo. Za vsako zelišče bo čas sušenja drugačen, zato jih dnevno preverjajte. Lahko pa se odločite, da vaša zelišča posušite kar v električni pečici pri 35-70°C. Poskrbeti morate, da se zrak lahko prosto pretaka skozi rastline, medtem ko se sušijo. Tako sušenje traja od nekaj dni do enega tedna.

  Če imate gospodinjski dehidrator/sušilec za sadje in zelenjavo, lahko postopek sušenja opravite zelo hitro in preprosto. Le napolnite dehidrator, ga vključite, in vaše delo je opravljeno.

  Če se odločite za sušenje korenin zelišč, vam priporočam, da očistite in narežete nabrane korenine, preden jih posušite. Lahko jih umijete, vendar jih ne smete namakati. Po pranju jih osušite s krpo. Ko se koren posuši, lahko postane tako trd, da ga je skoraj nemogoče razrezati na majhne koščke. Če boste rezanje opravili pred sušenjem, si boste prihranili veliko težav in slabe volje.

  Pregledovanje in prebiranje zelišč

  Ko končate postopek sušenja, je čas, da  zelišča ponovno pregledate in jih preberete. Liste, cvetove in delce stebel ločite ter zavrzite neželene dele. Vsaka zdravilna rastlina ima svoj lasten zdravilni del, zato se prepričajte, kateri del izbranega zelišča želite.

  Shranjevanje zdravilnih zelišč

  Ko končate s sušenjem in pregledovanjem, je čas, da shranite zelišča. Shranjujemo samo temeljito posušene rastline. Shranjujemo jih v zaprtih, temnih, suhih, zračnih prostorih na sobni temperaturi. Manjše količine za sprotno uporabo lahko shranimo v steklene kozarce s pokrovi.  Če imate v kuhinji odprte police, ki niso neposredno izpostavljene sončni svetlobi, so lahko vaši kozarci zelišč lep dodatek k vašemu kuhinjskemu dekorju.

  Zdravilnih zelišč ne nabirajte na zalogo za več let, saj sčasoma izgubljajo svojo moč. Dobro je, da jih redno preverjate, da na njih ni nobene rasti plesni. Tudi sprememba barve ali vonja je pokazatelj, da suha zelišča niso več dobra. Če ugotovite v videzu ali vonju zelišč kakršne koli spremembe, jih zavrzite.

  Nabiranje, sušenje in shranjevanje zdravilnih zelišč
  4.7 (94.59%) 37

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.