Čebula je zdrava!

  Čebula je zdrava! 1
  Deli naprej

  Najbrž ne obstaja kuhinje, v kateri se ne bi uporabljala čebula. V kulinariki je tako čebula zelo dobro poznana in uporabljena. A cenjena ni le v kulinarične namene, ampak tudi v zdravilstvu. Spoznajmo čebulo in njene koristne učinke na naše zdravje.

  Čebula

  Čebula, Allium cepa, vsebuje mnogo vitaminov, med drugim vitamine: A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, E, K in vitamin P. Bogata je tudi z železom, kalcijem in magnezijem. Njen vonj je oster in pri rezanju čebule nas, zaradi žvepla, ki uhaja iz čebule, sili k joku.

  Zdravilni učinki čebule

  Čebula ima na človeško telo mnoge pozitivne učinke. Med drugim pospešuje prekrvavitev in spodbuja izločanje sluzničnih žlez.

  Čisti kri in spodbuja apetit. Ima odvajalni učinek, saj žene na vodo. Surovo, nasekljano čebulo tako kot obkladek polagamo na mehur za lajšanje težav z zastajanjem vode.
  Pomaga urejati prebavo in ustavlja gnitje in vretje v črevesju. Odganja gliste (v ta namen uživamo surovo čebulo).
  Razkužuje telo in blaži krče.

  Odpravlja tudi trebušne krče in ustavlja krvavitve iz želodca. V ta namen čebulo skuhamo na mleku.

  Čebula pomaga tudi pri odpravljanju napenjanja in vetrov. Blaži zgago. V ta namen jo zaužijemo surovo, sesekljano skupaj s kosom kruha.

  Čebula se priporoča v prehrani diabetikov, saj znižuje krvni sladkor. Tudi srčni bolniki bi morali uživati čebulo, saj krepi srce.

  Sok čebule učinkovito pomaga zoper vodenico. V ta namen uživamo razredčen sok čebule (2-3 čajne žličke na dan).
  Če pa soku čebule primešamo med, dobimo krasno in učinkovito zdravilo za pomirjanje živcev (uživamo 3-5 čajnih žličk na dan). Sok čebule z medom uspešno zdravi tudi hripavost ter vneto in boleče grlo. Lajša kašelj in suhi katar.

  Če sok čebule namočimo v žganju, dobimo učinkovito zdravilo zoper gripo.

  Čebula pomaga tudi zoper glavobol. pri težavah z zvonjenjem v ušesih si v uho nakapamo nekaj kapljic čebulnega soka. Enako storimo tudi pri nosnem katarju, le da tu sok nakapljamo v nosnici.

  Sok čebule pa lahko uporabimo tudi zunanje. Z vtiranjem soka v lasišče bomo preprečili nastanek prhljaja in izpadanje las. Sok zdravi tudi ozebline in pomaga pri odstranjevanju kurjih očes.

  Obkladek iz prepražene čebule se krasno obnese za zdravljenje pljučnice. V ta namen topel obkladek (prepraženo čebulo zavijemo v gazo ali bombažno krpo) polagamo na pljuča in ga menjamo na vsake tri ure.

  Čebula se dobro obnese tudi kot obkladek zoper čire.

  Krhki in lomljivi nohti se bodo izboljšali in okrepili, če jih bomo redno mazali s sokom čebule. Tudi ob piku insektov, naj bo sok čebule naša prva pomoč.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.