Bodeča lobodika (Ruscus aculeatus)

  Bodeča lobodika (Ruscus aculeatus) 1
  Deli naprej

  Bodeča lobodika (Ruscus aculeatus) uspeva v južnem in zahodnem delu Srednje Evrope, Kavkazu, Krimu in Mali Aziji.
  V Sloveniji največ uspeva na Primorskem, kjer jo poznajo tudi pod imenom rušinka ali pa lemprika, ker pa prenaša tudi sušo in mraz, jo najdemo tudi v notranjosti Slovenije in je tudi delno zaščitena.

  V mesecih, ko narava počiva, jo hitro opazimo zaradi temno zelenih listov in živo rdečih plodov. Že naši daljni predniki so ugotovili,  da so mladi spomladanski poganjki užitni in so jih uporabljali v kulinariki, kot nadomestilo špargljev, semena pa so nekoč uporabljali kot kavni nadomestek. V ljudskem zdravilstvu pa so zdravili obolele vene, otekline, hemoroide, bolezni jeter, ledvic in za povečanje izločanje seča.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  V zdravilstvu uporabljamo pravilno posušene korenine in koreninice, ki  vsebuje steroidne saponine in benzofurane.

  Drugače pa je rastlina grenka, še posebej korenina in korenika. Za zdravljenje tako uporabljamo kapsule in kreme, ki so pripravljene iz posušenih korenin in jih kupimo v specializiranih trgovinah in lekarnah. Za lajšanje bolečin v nogah, krčih žil uporabljamo pripravke v obliki kreme, ki jo mažemo od gležnja navzgor enkrat na dan, da pa krema bolje učinkuje, se po mazanju za 30 minut uležemo tako, da so noge višje od telesa.
  Kremo pripravimo po splošnih navodilih za pripravo kreme iz korenike, ki jo izkopljemo jeseni, pri tem pa uporabljamo kvalitetna olja, če si kremo pripravljamo sami. Mladi poganjki bodeče lobodike vsebujejo veliko grenčice, ki spodbujajo prebavo in presnovo.

  Bodeča lobodika (Ruscus aculeatus) deluje protivnetno in tonizirajoče in jo uporabljamo notranje in zunanje. Saponini ki jih vsebuje, pa naj bi izboljšali slab pretok krvi v venah nog s krčenjem venskih žil.

  Nabiranje in shranjevanje

  Bodečo lobodiko, ki je vednozelena rastlina, so že naši predniki uvrščali med rastline, ki simbolizirajo življenje. Rastlina  je do 1 m visoka zimzelena trajnica z listasto preoblikovanimi poganjki (navideznimi listi – filokladiji),  steblo je razraslo, grmičaste oblike. Navidezni listi so jajčasti, usnjati, bodeče priostreni, dolgi do 3,5 cm. Majceni zelenkasto beli cvetovi, veliki do 5 mm, poganjajo iz sredine navideznih listov. Iz cvetov se razvijejo kot češnja velike bleščeče rdeče jagode. Dobro uspeva v vrtu, ki ima dobro odcedna tla in dovolj sonca.

  Spomladi nabiramo do 20 cm velike mlade poganjke, ki nas spominjajo na šparglje in jim v Slovenski  Istri rečejo tudi roške ali lobodičje. Mladi poganjki bodeče lobodike so bogat vir rudnin, karotenoidov in flavonoidov in so tudi pravi gurmanski užitek.

   Uživanje čaja ni v navadi, uporabljamo kapsule in kreme.

  Bodeče lobodike naj ne bi jemali skupaj z antidepresivi, z zdravili za nižanje krvnega tlaka, ter z zdravili proti povečani prostati. Pripravkov iz bodeče lobodike naj tudi ne bi uporabljale nosečnice in doječe matere.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.