Bela mrtva kopriva

  Bela mrtva kopriva 1
  Deli naprej

  Poznamo več vrst kopriv, med njimi veliko koprivo (Urtica dioica) in tudi belo mrtvo koprivo. Obe imata zdravilne lastnosti, a danes spoznajmo belo mrtvo koprivo.

  Bela mrtva kopriva

  Bela kopriva, Lamium album, zraste do 60 centimetrov visoko in je trajnica. Najdemo jo ob poteh, ob posekih, gozdnih robovih, med živimi mejami in na neobdelanih tleh, tudi v hribih.

  Njeni listi so zelo podobne oblike kot listi pekoče koprive in so na koncu nazobčani. Njeni belo rumeni cvetovi cvetovi se razvijejo ob steblu, ki je votlo.
  Cveti v času od aprila pa tja do julija. Tudi bela kopriva je pokrita z drobnimi dlačicami, a v nasprotju z veliko pekočo koprivo bela kopriva ne speče, če se je dotaknemo.

  V zdravilne namene v času cvetenja uporabljamo celotno rastlino. Sušimo v suhem, zračnem in senčnem prostoru. Posušeno rastlino hranimo v dobro zaprtih posodah, ki ne prepuščajo svetlobe.

  Bela kopriva vsebuje mnogo učinkovin, ki blagodejno vplivajo na naše telo. Med njimi:sluzi, sapoine, iridoide, čreslovine, organske kisline, triterpenoide, eterična olja, sladkor, glikozide … Pa tudi vitamina A in C.

  Belo mrtvo koprivo lahko uporabimo na najrazličnejše načine, tako za zunanjo kot notranjo uporabo.

  Lahko jo posušimo (liste in cvetove) in jo uporabimo za pripravo čajev in obkladkov. Lahko posušimo le cvetove, katere zmeljemo v prah, ki ga uživamo za čiščenje krvi (pomaga tudi čaj). Iz svežih cvetov bele mrtve koprive pa si lahko pripravimo tudi tinkturo. Poznamo tudi olje bele mrtve koprive. In, ali ste vedeli, da si jo lahko pripravite kot špinačo?

  Pa poglejmo pri čem vse nam lahko pomaga.

  Zdravilni učinki bele mrtve koprive

  Čaj pomaga pri urejanju mesečnega ciklusa. Čisti tudi kri in pozitivno vpliva na delovanje žlez znojnic.

  Velja za odlično zdravilo pri vnetju ledvic in drugih boleznih sečil. Topi tudi sečne kamne.

  Zelo dobro se mrtva bela kopriva obnese tudi pri zdravljenju vnetju dihal, vraničnih boleznih in zastaranem kašlju.

  Pomaga pri slabi prebavi in pri motnjah v prebavilih. Pomaga pri driski. Čaj pomaga tudi zoper hemoroide in najrazličnejše kožne izpuščaje.

  Čaj pijemo tudi pri slabokrvnosti, saj ne le, da čisti kri, ampak jo tudi krepi.

  Blagodejno deluje tudi pri notranjih in zunanjih krvavitvah, saj jih pomaga zaustaviti.

  Bela mrtva kopriva je nepogrešljiva pomoč pri trganju v ušesih. Tedaj si pripravimo soparo.
  Obkladki, ki jih pripravimo iz listov in cvetov bele mrtve koprive pa pomaga jo pri opeklinah, oteklinah in gnojnih tvorih.

  Deluje pa tudi pomirjevalno in se priporoča v jemanje pred spanjem, saj zagotavlja miren spanec. V ta namen uporabimo tinkturo iz bele mrtve koprive.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.